Путин обяви рекордно изземване на чуждестранни активи в Русия

Акциите на OMV ще бъдат продадени на руската компания СОГАЗ

20.12.2023 | 14:26 Редактор: Тодор Петров
Путин обяви рекордно изземване на чуждестранни активи в Русия

Руският президент Владимир Путин разпореди германската компания Wintershall Dea и австрийската OMV да бъдат лишени от дяловете си за милиарди долари в проекти за добив на газ в aрктикческите райони на Русия, предаде Ройтерс. Според президентски указ, публикуван късно вчера, дяловете на компаниите в находище "Южно – русское" и проекти в сибирското находище "Ачимов" трябва да бъдат върнати на новосъздадени руски компании. 

Най-голямото изземване на чуждестранни активи в Русия от Кремъл идва, след като Владимир Путин обяви действията на Запада след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година като обявяване на  икономическа война.

Руски предприемачи придобиха контрол върху някои големи западни активи в Русия, включително осем бирарии на Carlsberg, както и компании на френския производител на храни и напитки Danone.

Активи за стотици милиарди долари на руската държава бяха замразени на Запад, както и състоянието на руски бизнесмени и инвеститори. Германия пое миналата година контрола върху голямата петролна рафинерия в германския град Швед, която е руска собственост и доставя 90 на сто от горивото за Берлин. 

Указът на Путин официализира загубата на контрола върху активите на BASF и Wintershall Dea, която е факт от януари 2023 година. Целта на указите е да защити националните интереси на фона на "незаконните и неприятелски действия на Запада по отношение на руските активи", според Кремъл.

Всички дейности с руско участие, включително дела на Wintershall Dea в газопровода "Северен поток", както и съвместните предприятия с производителя на газ "Газпром" трябва да бъдат законово разделени до средата на 2024 година. Акциите на OMV ще бъдат продадени впоследствие на руската компания СОГАЗ, която застрахован "Газпром", предаде БТА.

Постъпленията от продажбите ще бъдат поставени в специални сметки, собственост на бившите чуждестранни собственици. Всички корпоративни споразумения, които са били в сила преди това, вече няма да са валидни, според указите. 

Снимка: БГНЕС