Зеленски отказа преговори за мир с Русия, Путин не искал война с НАТО

Западът е отговорен за конфликта в Украйна, заяви руският президент

20.12.2023 | 13:51 Редактор: Вяра Димова

Украйна няма да преговаря за мир с Русия и въпросът не е актуален. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на годишната си пресконференция в Киев. Той разкри също, че армията иска мобилизация на още близо половин милион души. Обмисля се и свалянето на възрастта на наборниците на 25 години.

Пред представители на международни медии в Киев, Зеленски беше категоричен, че е сигурен в подкрепата от Запада в продължаващата война срещу Русия.

"Русия не постигна никакви резултати през тази година. Не говоря за 2022 г., а за 2023. Съобщението, което идва от Кремъл, е доказателството. Те казват, че целите на тяхната специална операция не са се променили. След като окупираха Донбас, заедно с официалните му граници, Русия оттогава не е постигнала никаква победа", каза Зеленски.

Президентът на Украйна потвърди, че военните искат да мобилизират близо половин милион души

"Военните ми предлагат мобилизация на още 400-500 000 души. Това е много сериозна цифра и аз имам нужда от повече аргументи, за да подкрепя тази идея. Въпросите са много - относно хората и справедливото отношение, възможностите ни за защита и финансирането", добави той.

Въпросът за мирни преговори с Русия не е на дневен ред. На този фон в Москва руският президент Владимир Путин обяви, че Русия е готова за преговори, но няма да отстъпи от националните интереси. 

"Русия няма намерение да води война срещу Европа. Лидерите на Съединените щати и НАТО твърдят, че ако ние спечелим в Украйна, ще последва друга държава от НАТО. За какво ни е друга страна от НАТО? Ние не сме имали нужда от други държави, сега нямаме и в бъдеще няма да имаме. Ние няма да дадем това, което е наше", категоричен е руският лидер.

Западът е отговорен за конфликта в Украйна и води хибридна война срещу Русия, каза още Путин.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
З
преди 4 месеца
Зеля няма милост към горките украинци. Няма да миряса докато не изтреби и последния, само и само да получи финансиране. Сигнализирай за неуместен коментар