Украйна обяви за издирване руския патриарх Кирил, обвинява го в подстрекателство

Властите в Киев не спират да водят наказателни дела срещу духовници

16.12.2023 | 13:48 Редактор: Вяра Димова

Руският патриарх Кирил е обявен за издирване от Министерството на вътрешните работи на Украйна. Той е известен с подкрепата си за войната на Кремъл срещу Киев, а украинските служби го обвиняват в подстрекателство към конфликта. Мярката е символична, но е стъпка към изкореняване на влиянието, което оказва руското духовенство.

Публикация в списъка на издирваните от украинското министерство идентифицира патриарх Кирил по име, показва го в свещенически одежди и го описва като "лице, което се укрива от органите на досъдебното производство". Посочва се, че той е "в неизвестност" от 11 ноември.

Кирил се намира в Русия и не е застрашен от арест. Украйна обаче не отстъпва от кампанията си срещу влиянието на свещеници, за които се твърди, че поддържат тесни връзки с Москва и разединяват украинското общество. Властите в Киев водят наказателни дела срещу духовници, които са свързани с клон на православието под протекцията на руската църква и Кирил. Парламентът в Киев дори разглежда законопроект за забрана на този клон.  

В украинската столица тази нощ отново отекнаха експлозии. Кметът Виталий Кличко съобщи, че противовъздушната отбрана е била задействана срещу групи от дронове. Това не е първото нападение над града през седмицата. След ракетен обстрел в сряда имаше десетки пострадали хора. 

"Полагаме максимални усилия за възстановяване на повредените сгради и за връщане на хората по домовете им, след като се налага временен престой в центрове за настаняване. Ако е необходимо, ще правим и капитални реконструкции. Имаме да възстановяваме и детски градини", заяви кметът на Киев.

Не се съобщава за жертви или сериозни щети при атаката от тази нощ.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС