Фалшиви TikTok акаунти разпространяват дезинформация за войната в Украйна

Голяма част от тях са управлявани от вътрешността на Русия

16.12.2023 | 06:30 Редактор: Толя Стоянова
Фалшиви TikTok акаунти разпространяват дезинформация за войната в Украйна

Фалшиви акаунти в TikTok са разпространили дезинформация за войната на Русия в Украйна сред милиони хора, показват нови данни на китайския гигант в социалните мрежи, цитирани от CNBC.

Публикациите в платформата за кратки видеа са насочени към украински и руски потребители, както и много други в цяла Европа, а съдържанието има за цел "изкуствено да засилва проруските истории" за войната, посочва TikTok в доклад, публикуван тази седмица.

Някои акаунти фиктивно са отбелязани като такива на медии. Отделно разследване на BBC, идентифицира 800 фалшиви акаунта, които според него са насочени към европейски държави, като включват неверни твърдения, че висши украински служители и техни роднини са купували луксозни коли или вили в чужбина след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Говорител на TikTok коментира пред CNBC, че компанията е започнала да разследва акаунтите преди BBC да се заеме с въпроса и че оттогава всички идентифицирани фалшиви профили са били премахнати.

"Постоянно и безмилостно преследваме онези, които се опитват да повлияят на общността чрез измамно поведение", допълват от компанията.

По-голямата част от фалшивите акаунти, около 13 хил., идентифицирани от TikTok, са били управлявани от вътрешността на Русия и са прокарвали военна пропаганда на Кремъл на местни езици към Украйна, Русия, Германия, Италия, Турция, Сърбия, Чехия, Полша и Гърция.

Четете повече в investor.bg.