TikTok се обърна към съда след гигантска глоба от €345 млн.

Миналата седмица платформата беше добавена към нарастващ списък на водещи играчи в социалните медии

16.10.2023 | 21:18 Редактор: Толя Стоянова
TikTok се обърна към съда след гигантска глоба от €345 млн.

Китайската платформа за споделяне на кратки видеа TikTok се обръща към съда, след като европейските регулатори ѝ наложиха глоба от 345 млн. евро заради липса на адекватно отношение към поверителността на личните данни на тийнейджърите потребители.

Звеното на ByteDance заяви, че е подало жалба в Общия съд на Европейския съюз (ЕС) срещу наказанието и също така оспорва на местно ниво заповед на водещ регулатор по данните в Ирландия за премахване на "измамни или манипулативни" практики, които биха могли да подкопаят поверителността.

Глобата на TikTok следва щателна оценка на практиките на компанията за защита на децата, която има повече от 1 млрд. потребители по целия свят и е най-известна с редица танцови предизвикателства, пише Bloomberg.

Миналата седмица платформата беше добавена към нарастващ списък на водещи играчи в социалните медии, заедно с Meta Platforms Inc. и X на Илон Мъск, които получиха предупредителни писма от ЕС да предприемат бързи действия за спиране на разпространението на дезинформация.

Ирландската комисия за защита на данните глоби TikTok през септември, след като заключи, че приложението не е защитило непълнолетните срещу ненужна обработка на данни и не е действало по прозрачен начин. Проучването се отнася за петмесечен период от юли 2020 г. до 31 декември 2020 г., като установява, че обработката на данни от TikTok през този период е в нарушение на правилата на Общия регламент за защита на данните относно деца на възраст между 13 и 17 години.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels