Стартира петиция за отнемане на председателството на Съвета на ЕС от Унгария

В петицията се отбелязва, че държавата е била многократно критикувана за подкопаване на върховенството на закона

09.01.2024 | 22:14 Редактор: Деси Николова
Стартира петиция за отнемане на председателството на Съвета на ЕС от Унгария

Дясноцентристкият финландски евродепутат Петри Сарвамаа стартира петиция за отнемане на председателството на Съвета на Европейския съюз от Унгария съгласно член 7 от Договора за ЕС, пише EUObserver.

Евродепутатът подчерта, че срещу Унгария никога не са били задействани процедурите по част 2 на член 7 от Договора за ЕС.

Той предвижда възможност за спиране на определени права, включително гласуване в Съвета на ЕС, по отношение на държава, която многократно е нарушила ценностите на Европейския съюз - зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство и върховенство на закона.

"Механизмът за вземане на решения в ЕС просто е блокирал заради Виктор Орбан. Единственият начин да го накараме да работи е да лишим Орбан от правото му на глас в Съвета", казва Сарвамаа.

В петицията се отбелязва, че Унгария е била многократно критикувана за подкопаване на върховенството на закона и "след действията на Унгария, насочени към прекъсване на процеса на вземане на решения от държавите-членки на ЕС на срещата на Европейския съвет през декември, ние вярваме, че е дошло времето за Европейският парламент да вземе мерки".

Събирането на подписи под петицията ще продължи до петък, след което тя ще бъде предадена на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, информира "Фокус".

Петицията идва, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ще напусне поста си предсрочно, за да се кандидатира за място в Европейския парламент. Това може да засили ролята на Орбан в ЕС: той временно ще председателства Европейския съвет, ако лидерите на ЕС не намерят заместник на Мишел.

В същото време дипломатически източници на портала EUobserver смятат, че подобна инициатива няма да намери подкрепа в Съвета на Европейския съюз. Един от тях смята, че решението може да подкопае "цялата структура на ротационното председателство на ЕС".

"Влиянието на председателството върху политиката на ЕС не бива да се надценява. Те (Унгария) не могат да правят каквото си искат, по-големите страни членки ще ги отблъснат, ако се държат лошо", добави друг събеседник на EUobserver.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Жнмтээ
преди 3 месеца
От ЕС струи демокрация- всеки несъгласен с унищожаването на ЕС трябва да бъде санкциониран. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
NoNews
преди 3 месеца
Може ли да предоставите източник на информацията? По въпроса само руски медии се изказват, което на мен поне, звучи странно. Сигнализирай за неуместен коментар