Как без артилерийски снаряди Украйна удържа руските атаки?

Увеличаваме използването на дронове, признава министърът на цифровизацията

09.01.2024 | 08:59 Редактор: Тодор Петров
Как без артилерийски снаряди Украйна удържа руските атаки?

От самото начало на войната на Украйна почти непрекъснато недостигат артилерийски снаряди. Това принуждава украинските военни да импровизират, разказва в репортаж от фронтовата линия The Wall Street Journal. "Увеличаваме използването на дронове, защото не ни достигат снаряди", признава министърът, отговарящ за цифровизацията, Михайло Федоров пред изданието.

Дроновете са по-точни, особено в широките украински полета, но не могат да заменят изцяло артилерийските снаряди. Те летят по-бавно, нямат същата далекобойност и не могат да носят толкова експлозив, за да нанесат щети върху укрепления, но в същото време са по-евтини от снарядите, произвеждат се по-лесно и са вариант за украинските военни да удържат Русия при намаляващата военна подкрепа от Запада.

И Русия, и Украйна опитват да опазят скъпите големи бронирани машини, които са лесна мишена на фронта, но по-малките - автомобили или дори пехотата, могат да бъдат успешно и ефективно поразени с дроновете, разказва още WSJ в репортажа си от Роботине - едно от завоеванията на украинците през лятната офанзива в Запорожкото направление.

Украинското военно разузнаване (ГУР) получи достъп до данни за руски военни технологии, които се съхраняват от Центъра за специални технологии в Русия. Стойността на информацията се оценява на над 1,5 млрд. долара - данни за производството на дронове "Орлан", модификации на средствата за радиоелектронна борба и разузнаване,

Пакетът с размер от 100 гигабайта съдържа още чертежи, планове, патенти и спецификации за руска военна техника. Информацията вече се използва за укрепване на отбранителните способности на Украйна, допълват от ГУР.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС