Украински военни за пръв път свалиха "Шахед" с китайски двигател

Подобен дрон е по-трудна цел за откриване поради реактивния си двигател

09.01.2024 | 08:27 Редактор: Елеонора Танева
Украински военни за пръв път свалиха

Екипите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили за първи път безпилотен летателен апарат "Шахед" 238 с китайски реактивен двигател. Това обяви експертът по военни комуникации Сергей Флеш в своя канал в Telegram, уточнява УНИАН.

"Долетя до централната част на страната със скорост от над 500 километра в час. Не мислех, че този вид дронове ще се появят тук толкова бързо. Иран наскоро го показа за първи път на изложение“, се казва в съобщението на Флеш, цитирано от "Фокус".

По думите му тези дронове могат да летят в цялата страна с помощта на реактивен двигател – при това с по-висока скорост и маневреност.

В същото време Флаш отбелязва, че тези дронове нямат никакви "супероръжия“ - редовно зареждане и навигация. Скоростта им е висока - противовъздушната отбрана работи, но мобилните групи трябва да бъдат въоръжени с ПЗРК като "Оса“, "Игла“ или "Стингър", тъй като "зенитките“ не са ефективни срещу "Шахед" 238.

"Украинците трябва да знаят, че освен звука на мотопед в небето, сега има звук на самолет. Добрата новина е, че го свалихме", добави Флеш.

ВВС на Украйна признаха, че подобен дрон би бил по-трудна цел за откриване поради реактивния си двигател, различното радарно насочване и специфичния му цвят.

Снимка, архив: БГНЕС


5
1 rate up comment rate down comment 0
Ван
преди 4 месеца
Китайците , ще са доволни.Надпреварата във въоржаването и изпробване на новото , щепродължи. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 5
QWERTY до Куку
преди 4 месеца
С гепардите ги свалят, слабоумен рашистопитек, за да не хабят скъпите ракети на Пейтриът, Насамс и Ирис. Те са за "безаналоговите" кинжали и калибри, дето редовно гризат дървото, стига да има муниции за тях. Сигнализирай за неуместен коментар
3
10 rate up comment rate down comment 13
Куку
преди 4 месеца
Вярваме им, абе много им вярваме. И да попитам със какво го свалиха със ластиката ли или със фунийка. На тези лакърдии у нас вярват само тъпите ***. Абе щом вярват на Кирчо *** и кокорчо п,,,,,,,, са задачи и на тези ЗЕЛЕНСКИ лъжи вятват Сигнализирай за неуместен коментар
2
17 rate up comment rate down comment 17
Митко
преди 4 месеца
Резил е за Русия че не може да си направи свястен дрон.Иран ще им продава докато Путин има пари да плаща.Като фалира икономиката защото вече над 35%се отделят за войната ще спре и доставките е за да се свали трябват по скъпи оръжия ама и дроновете са вероятно по скъпи Сигнализирай за неуместен коментар
1
21 rate up comment rate down comment 19
hahah
преди 4 месеца
Урааа! Свалили са един! Смешковци! Сигнализирай за неуместен коментар