Русия атакува Украйна с "Кинжал" и усъвършенствани дронове

Днес цели са отново Киев, Виницка, Черкаска и Днипропетровска област

08.01.2024 | 08:20 Редактор: Деси Николова
Русия атакува Украйна с

След двата мащабни ракетни удара на 29 декември и на 2 януари, няколко дни Русия използва основно дронове и ракети С-300 за обстрел над Украйна. В ранните часове на 8 януари от ВВС обаче съобщиха за изстреляни ракети "Кинжал", както и още няколко други крилати ракети, чийто вид не се уточнява. Вдигнати са 11 стратегически бомбардировача Ту-95 и 4 Ту-22 от летище в Мурманска област, както и 3 МиГ 31 от Нижногордска област. В началото на януари ВВС свалиха залп от 10 ракети "Кинжал" над столицата Киев.

Днес цели са отново Киев, Виницка, Черкаска и Днипропетровска област (град Кривий Рих и Днипро) и към Хмелничка област, като първоначалните траектории на  тези ракети бяха към Лвов. Атаката се различава от предишните - нямаше масирани удари с дронове през нощта. От Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за свалени 8 от 8 бойни дронове през нощта, но в Одеска област.

По данни на ВСУ в последните няколко дни в Черно море са позиционирани кораби, които могат да носят до 40 ракети "Калибър". Заради траекторията им на движение те също са трудна мишена за противовъздушната отбрана на Украйна.

След пауза от няколко месеца в последните дни Русия използва три ракети от този тип и от ВСУ смятат, че причината за това е, че Черноморският флот изтегли своите кораби от Севастопол към пристанището в Новоросийск, но системите за превъоръжаването на военните кораби са останали в Крим.  Подобно заключение направи и британското военно разузнаване в края на ноември.

Русия използва все по-усъвършенствани дронове в Украйна, свидетелстват украински военни наблюдатели. Има данни за автономни дронове, снабдени с термовизьори, които сами могат да определят мишените си и поразяват по-точно движещи се цели. При тях средствата за електронна борба не са ефективни и не са нужни особено опитни водачи.

Говорителят на 110 механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Антон Коцукон също отбеляза в единния новинарски канал на Украйна, че дронове с термовизьори се използват все по-често около Авдеевка. Целта е контрол над придвижването на украинската техника нощем, но и украинските военни намират начини за преодоляване на работата на тези дронове, отбеляза Коцукон, без да разкрива подробности.

Според него загубата на руска техника край града от началото на опитите за обкръжение през октомври вече надхвърлят числеността в армиите на някои европейски държави.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС