Обявиха дали ще има военна мобилизация на жените в Украйна

Не се предвижда лотария за военна повинност

09.01.2024 | 08:47 Редактор: Толя Стоянова
Обявиха дали ще има военна мобилизация на жените в Украйна

Проектозаконът за военната мобилизация в Украйна не включва жените, съобщи заместник-председателят на украинската парламентарна комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаването Йехор Чернев. Няма да има мобилизация на жени, категоричен е Чернев, който коментира новия проектозакон, внесен миналия четвъртък в парламента.

Пред украинската обществена телевизия той допълни още, че не се предвижда и така наречената лотария за военна повинност. Очаква се комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване да одобри законопроекта или да го върне на правителството за преработване.

Десетки хиляди мъже се включиха доброволно в борбата в защитата на Украйна през първите месеци след пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г., но ентусиазмът намаля, което накара президента Володимир Зеленски да обмисли нова мобилизация.

Тя предизвиква сериозно недоволство сред украинците. Проектозаконът позволява на властите да привикат повече хора и да затегнат санкциите срещу укриване на наборна служба, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Да,бе
преди 3 месеца
Доброволна мобилизация" ли? Интернет пространството изобилства от клипчета как демократични прислужници на режима на Зелю вадят от домовете гражданите, които не желаят да се жертват за имуществените облаги на своя президент, и ги тъпчат във всякакви превозни средства съгласно демократичните ценности и правила. Сигнализирай за неуместен коментар