Делото "Джефри Епстийн": Какво показват засекретените документи?

Замесени са имената на британския принц Андрю и президентите на САЩ Бил Клинтън и Доналд Тръмп

04.01.2024 | 19:08 Редактор: Толя Стоянова

Със съдебно разрешение започна публикуването на части на секретните досега документи, свързани с Джефри Епстийн - финансистът, който се самоуби в ареста през 2019 г. след обвинения за трафик на хора и сексуална експлоатация. Аферата възбуди масов интерес, защото в нея бяха замесени имената на знаменитости от бизнеса, шоу средите и висшата политика.

В първите оповестени документи, които са десетки, няма сензация, но имената в тях потвърждават, че Епстийн е поддържал елитарни връзки и се е обграждал с много известни и влиятелни личности. Замесени са имената на британския принц Андрю и президентите на САЩ Бил Клинтън и Доналд Тръмп. Те също попадат в първата част от списъците по скандала, в който паднаха тежки подозрения за сексуална експлоатация на непълнолетни. Той нашумя, след като се заговори за партита на Епстийн в изолираното му имение на Вирджинските острови, където са били посрещани много високопоставени гости.

Тепърва ще се проучва срещу кои от лицата могат да се повдигат обвинения и кои ще бъдат привлечени само като свидетели. Сред тези, които имаха активна роля в разнищването на аферата, е адвокатът Марк Рандаза.

"Много пъти съм казвал, че част от информациите продължават да се съхраняват тайно. Това са тайни, пазени по-добре от кодове за ядрено оръжие", каза Рандаза.

Съдебната заповед, с която се публикуват документите, е от миналия месец, но те излизат едва днес, защото съдът е дал възможност на лицата от списъка да обжалват.

"Аз също съм в списъка, заедно с други адвокати, лекари, и хора, които се оказват свързани с този случай, без да имат вина. И затова настоявам да бъде публикувано всичко, защото имам опасения, че съдията е избирал кой документ да се разгласи и кой не", коментира юристът проф. Алан Дершовиц.

По решение на съдията някои имена остават засекретени, за да не бъдат идентифицирани като жертви на сексуално насилие. Бъкингамският дворец до последно отрича обвиненията към принц Андрю за сексуални посегателства над млади жени и неотдавна се наложи да плати милиони за извънсъдебно уреждане по едно от делата.

Вижте повече в репортажа.