Петролът поскъпна отново заради конфликтите в Близкия изток

Глобалният бенчмарк Brent се покачи до $79 за барел, докато West Texas Intermediate беше близо $73

04.01.2024 | 13:18 Редактор: Деси Николова
Петролът поскъпна отново заради конфликтите в Близкия изток

Петролът поскъпна - след като скочи с повече от 3% в сряда - тъй като прекъсванията на доставките в Либия и атаките в Близкия изток засилиха напрежението в ключовия регион за производство на суров петрол.

Глобалният бенчмарк Brent се покачи до $79 за барел, докато West Texas Intermediate беше близо $73. Протестиращите в Либия спряха добива от находищата Sharara и El-Feel на производителя на ОПЕК, които заедно обикновено изпомпват около 365 000 барела на ден.

Бунтовници хути твърдят, че са нападнали друг търговски кораб в Червено море. Това дойде след като Иран заяви, че експлозиите, които убиха почти 100 души в централната част на страната, са извършени, за да накажат позицията му срещу Израел, въпреки че САЩ заявиха, че нито Израел, нито те са замесени.

Неотдавнашното избухване на напрежението в Близкия изток, източникът на около една трета от световния суров петрол, идва след като въздействието върху пазара от войната Израел-"Хамас" остана до голяма степен овладяно. Войната заплашва да въведе отново конфликтна премия за петрола, която падна с около една пета през последното тримесечие, тъй като нарастващото производство от източници извън ОПЕК+, включително САЩ, изпревари търсенето.

Затварянето на либийското петролно поле подкрепя цените, но "по-голямата загриженост и несигурност за пазара остават съсредоточени около напрежението в Близкия изток, особено след неотдавнашната атака в Иран", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV в Сингапур.

Експлозиите близо до гроба на иранския командир Касем Солеймани убиха 95 души и 211 бяха ранени в сряда, каза иранският здравен министър пред държавната телевизия. Атаките бяха извършени ден след спекулации, че Израел стои зад убийството на ключов лидер на подкрепяната от Иран въоръжена групировка "Хамас" в столицата на Ливан Бейрут.

Хутите, базирани в Йемен, казаха, че са атакували кораб, наречен CMA CGM Tage, но френският контейнерен гигант CMA CGM SA каза, че корабът не е претърпял никакъв инцидент. Многобройни корабни линии избягват Червено море след вълна от атаки.

Може да има потенциален тласък от $3 до $4 за барел на цените на петрола от продължително и пълно пренасочване на петролните потоци поради прекъсвания в Червено море, казаха в бележка анализатори на Goldman Sachs Group Inc., включително Даан Струйвен. Въпреки това суровият петрол Brent трябва да остане в диапазона от 70 до 90 долара за барел тази година поради повишен свободен капацитет и гъвкави доставки от ОПЕК+, нисък риск от рецесия и опортюнистични покупки за стратегически резерви от Китай и САЩ, казаха те.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС