Екипажът на "Св. св. Кирил и Методий" спаси бедстващи моряци при пролива Дрейк

Спасителната операция е била в първите часове на новата година

01.01.2024 | 14:59 Редактор: Елеонора Танева
Екипажът на

В новогодишната нощ НИК 421 "Св. св. Кирил и Методий" взе участие в операция по оказване на помощ на бедстващата моторна яхта El Doblon на подходите на пролива Дрейк. За бързите и адекватни действия на командира на кораба кап. II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж съобщава официалната Facebook страница на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров".

В два без петнадесет през нощта на 1 януари по УКВ радиостанцията на канала за аварийни ситуации 16 е получен сигнал за бедствие MAY DAY.

Пет минути по-късно следва обаждане от чилийската брегова охрана на същия радио канал за оказване на помощ на бедстващ плавателен съд, след което НИК 421 бързо е приведен в по-високо състояние на бойна готовност.

Скоро са получени и координатите на бедстващия съд: Ш=55*31.30'S Д=066*29.45 W'. Това е на около 12 морски мили южно от о. Нуева при подхода за влизане в пролива на Дрейк.

НИК 421 веднага се насочва към пострадалия съд – 25-метровата моторна яхта El Doblon, плаваща под канадски флаг с 13 членен екипаж, която е на дистанция от 8 морски мили.

Минути след 2 през нощта НИК 421 е назначен като On Scene Commander („Командващ на местопроизшествието", бел. ред.) от чилийската брегова охрана съгласно международния наръчник IAMSAR (International Aeronautical and Maritime Search and Rescue – „Аеронавигационно и морско търсене и спасяване".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
1
преди 3 месеца
El Doblon всъщност е двумачтова ВЕТРОХОДНА яхта! Сигнализирай за неуместен коментар