Корабът "Св. Св. Кирил и Методий" приближава целта, стига Антарктида до дни

Той отплава от Варна на 8 ноември

26.12.2023 | 21:26 Редактор: Вяра Димова
Корабът

Българският военен научно-изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий", който отплава от Варна към Антарктида на 8 ноември, до дни трябва да достигне крайната си дестинация. На него се очаква да се качат екипите, първата група, която заминава днес от летище София по Рим - Буенос Айрес - Ушуайа.

В 32-рата Национална антарктическа експедиция ще участват Камен Недков, д-р Атанас Пелтеков, Росен Стефанов, Константин Недев и Владимир Гигов, Дамян Паунов и Александър Найденов, Елка Василева, Марчо Паунов и Станко Георгиев. Освен логистичния екип с групата пътуват и ихтиологът и хидробиолог проф. д-р Елиза Узунова, биологът доц. д-р Любомир Кендеров, морският геолог доц. д-р Райна Христова и инженерите д-р Петър Сапунджиев и Вахан Петев.

В Ушуайа, Аржентина към тях ще се присъедини и по-рано отпътувалият екип строители и всички заедно ще се качат на българския кораб. Очаква се той да достигне о-в Ливингстън, където е българската база, около Нова година. Основна задача на групата ще бъде построяването на новия лабораторен блок, пише "Труд".

Снимка: БГНЕС