България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли злато до българската база на Антарктида и какви са рисковете пред експедиция ни?

Проф. Христо Пимпирев с крайно интересни подробности пред Bulgaria ON AIR

21.11.2023 | 10:25 Редактор: Ивета Велева

Българският военен научно-изследователския кораб отплава на втората морска мисия до Антарктида. Целта е да занесе 80 тона оборудване за новата лаборатория. 

"Главата цел на програмата е научното изследване. Антарктида е най-късно откритият континент на земята, открита едва преди 200 години и крие много неразкрити тайни в научно отношение. Материалите, които ще закараме там, са ни нужди за създаването на научна лаборатория, която е оборудвана за изследвания от различни видове и учени от цял свят. Антарктида винаги е била притегателно място за учени от цял свят, там се правят най-големите открития", каза ръководителят на българските антарктически експедиции проф. Христо Пимпирев в студиото на "България сутрин".  

"Това ще е една уникална лаборатория на открито, тя не е засегната от индустриално замърсяване, няма промишленост и там не живеят хора. За учените това е една естествена среда, каквато е била преди милиони години", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на професора, Антарктида е място, където се сблъскват интересите на учени от най-различни области.

"До нас има действащ вулкан, Антарктида е богата на полезни изкопаеми, като например – мед, литий и др., които са много ценни в ежедневието ни. Антарктида е последното място, което не се експлоатира още, много учени твърдят, че има и злато в близост до българската ни база", добави още проф. Христо Пимпирев.

Гостът обърна внимание, че за пръв път в България научно-изследователски кораб влиза в Световния океан. С това доказваме,  че сме морска нация и сега го доказваме за втори път. Доказваме, че това това не е било инцидентно плаване", настоя проф. Пимпирев

Относно рисковете, които крие експедицията и евентуалните перипетии, изследователят каза:

Риск винаги има, наскоро дори отвлякоха един кораб. Ние ще минем покрай Африка, там има пирати, но нашият кораб е оборудван, той е военен, ние сме подготвени и за подобни ситуации. Както и за силни бурии, а в Южния океан има и ледени блокове. Да, рисковете са големи! Но ако човек не се е сблъсквал с рисковете, е щял да си остане в пещерата.

Гледайте целия разговор във видеото.