ООН: Годината завършва, както започна - с опустошително насилие срещу народа на Украйна

Владимир Путин остава ангажиран с унищожаването на Украйна и трябва да бъде спрян, коментира Джо Байдън

30.12.2023 | 14:28 Редактор: Елеонора Танева

След масираните руски удари в Украйна и гибелта на 31 цивилни – Москва продължи атаките и тази нощ. Украинските сили за противовъздушна отбрана казаха, че са унищожили пет от общо десет дрона "Шахед", изстреляни от полуостров Крим. 

Украйна съобщи за свалени дронове в Николаевска, Херсонска и Хмелницка област, като основният удар е нанесен по фронтовата линия в Херсонска област. Русия пък обвини Киев за полетели над нейната територия 32 дрона. Независимо от военните сводки, в световните коментари надделява негодуванието от вчерашната масирана атака на Русия с ракети и дронове, при която загинаха 31 души, а над 160 са ранени. Русия беше остро критикувана в Съвета за сигурност на ООН.

"Трагично е, че 2023 година завършва така, както започна - с опустошително насилие срещу народа на Украйна. За пореден път украинците са принудени да прекарат празниците в търсене на убежище, разчистване на развалините и погребване на мъртвите при ледени температури", коментира помощник-генералният секретар на ООН Мохамед Халед Киари.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен окачестви руските нападения като "ужасяващи" и призова Конгреса да предприеме действия през новата година в помощ на Украйна. 

Категоричен в оценката си е и президентът Джо Байдън. 

"Най-новата ракетна атака на Русия срещу Украйна е силно напомняне, че руският президент Владимир Путин остава ангажиран с унищожаването на Украйна и той трябва да бъде спрян", се казва в изявлението на Байдън. 

Той също е категоричен в призива си Конгресът без повече забавяне да одобри продължаване на помощта за Киев.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мио силито
преди 4 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 4 месеца
Грешка - операцията не е срещу украинския народ - можете да питате обикновените украинци!?... Сигнализирай за неуместен коментар