Ужасът от ударите в Украйна - Русия извърши най-масираната атака досега

Загинаха най-малко 18 души, ранените са над 100

29.12.2023 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

Русия атакува с ракети и дронове в цяла Украйна рано сутринта. При ударите загинаха най-малко 18 души, а над 100 са ранени. Нанесени са поражения в столицата Киев и в още големи градове. Украинските военни съобщиха, че са успели да унищожат 114 от общо 158 ракети.

Около 3:00 ч. през нощта Русия е вдигнала във въздуха стратегическата си авиация с бомбардировачи "Ту". Изстреляни са зенитни ракети С-300, също и хиперзвукови, радарни и балистични. Украинските военновъздушни сили определиха атаката като най-масираната досега, с "рекорден брой ракети" за един ден. Оръжията на Москва поразиха Одеса, Днепропетровск, Харков, Лвов. Във всички атакувани градове има жертви. В град Днипро пострада акушеро-гинекологична болница. 

"В резултат на руската атака на река Днепър загинаха петима души, 22-ма са потърсили медицинска помощ. Един човек почина в болницата. При атаката срещу родилния дом в Днипро родилките не са пострадали, тъй като са реагирали на предупреждението за въздушна атака. Службите работят за възстановяване на топлоснабдяването за десетки къщи", съобщи областният администратор Сергей Лисак.

Българи от Одеса казаха за БТА, че са преживели страшна сутрин. Там е улучен 17-етажен жилищен комплекс. Очевидци разказват за убити хора и много пострадали,  има и разрушения. В Харков също са нанесени щети на болница и на жилищни сгради.

"Страшен взрив се чу. И след още две минути - още един. Цялата къща се разтресе. Аз само можах да изкрещя", разказа Людмила.

Хуманитарният координатор на ООН за Украйна Дениз Браун остро осъди новата вълна от атаки срещу населени места и я нарече зловеща.

"За украинския народ това е още един недопустим пример за ужасяващата реалност, пред която е изправен и която направи 2023 г. още една година на огромно страдание", заяви Дениз Браун в мрежата X.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС