От препарати до храна за децата - гърците посрещат НГ с огромен скок в цените на стоки

Колбасите скачат с до 8%

29.12.2023 | 15:27 Редактор: Искра Ангелова
От препарати до храна за децата - гърците посрещат НГ с огромен скок в цените на стоки

Новата година ще бъде изпълнена със скокове на цените в супермаркетите в Гърция. Новите ценови листи с повишените цени от доставчиците на продукти вече пристигаха.

Според Consumer Institute увеличенията от януари ще варират от 5% до 10% , а при някои продукти ще достигнат 15%. Почистващи препарати, козметика, хигиенни продукти, канцеларски материали, които не са се включили в инициативата за трайно намаление на цените, през следващите шест месеца се очаква да поскъпнат.

Според фирмата за пазарни проучвания Circana цените на бързооборотните стоки (бързооборотни потребителски стоки) ще се увеличат средно с 4,5% през 2024 г. спрямо 7,3% през 2023 г. По-специално се очаква храните да се повишат с 4,6% през новата година, от 7,2% през 2023 г. Горната прогноза беше представена на годишната конференция на Consumer Retail Research Institute (IELKA) от търговския директор на Circana, Димитра Каципи, като се оцени, че следващата година ще бъде инфлационна, но поне не със същата динамика от 2023 г., информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Кои продукти поскъпват?

Досега са докладвани повишения на цените в около 100 продукта, включително от 20% до 55% - вина до 19%, консерви до 14%, хлебни пръчици до 10%, варива и ориз до 10%, зърнени блокчета нагоре до 9%, зърнени закуски до 8%, чипс до 8%, замразени зеленчуци около 8%, колбаси до 8%, шоколад до 8%, продукти за лична хигиена до 5% и млечни продукти 3,7%.

Утешителното е, че това са предимно второстепенни, а не толкова стоки от първа необходимост, както и че новите скокове на цените са по-ниски от наложените в началото на 2023 г.

Също така до 14% ще се увеличат малките индивидуално опаковани сокове, използвани от децата в училище. През януари се очаква поскъпване на сиренето, зърнените храни и варивата.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Локомотива
преди 3 месеца
Пълни глупости преди час се прибрах от Гърция в две техни вериги и в лидл промоциите са страхотни. Така че на пушката ли да вярвам или на оная си работа Сигнализирай за неуместен коментар