Предстоят законови промени за намаленията в супермаркетите в Гърция

Ще бъде забранено да се правят намаления на продукти, които преди да бъдат намалени, са били преоценени

24.12.2023 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Предстоят законови промени за намаленията в супермаркетите в Гърция

Предстои законодателна инициатива, която ще промени начина, по който супермаркетите в Гърция предлагат продукти на отстъпка. Както беше обявено от министъра на развитието на Гърция Костас Скрекас, ще бъде забранено да се правят намаления на продукти, които преди да бъдат намалени, са били преоценени.

Законодателната инициатива ще бъде готова през първото тримесечие на 2024 г., "проблематичното и до голяма степен подвеждащо показване и съобщаване на оферти е вечен проблем, с който правителството е решено да се изправи", предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Както министърът каза, "начинът, по който се показват отстъпките и офертите в супермаркетите, е нещо, което се контролира от Министерството на развитието. В близко бъдеще ще продължим напред с голяма законодателна реформа, която ще промени начина, по който компаниите информират потребителите за оферти. Например, ние няма да позволим отстъпки, които се предлагат за продукти, които преди отстъпката са поскъпнали и следователно не са реални отстъпки".

Относно контрола на пазара той подчерта: "Контролът на правителството за пресичане на печалбарството е интензивен и ще продължи, докато трае инфлационната криза. С разпоредба, която приехме в парламента миналата седмица, ние удължихме действието на закона срещу нелоялното печелене за следващите шест месеца и ако се наложи, ще го удължим още повече."

Снимка: БГНЕС