Шойгу: Русия има пълен контрол над град Мариинка. Киев опроверга информацията

Нашите сили са в града, каза украинският военен говорител Александър Щупун

25.12.2023 | 19:52 Редактор: Вяра Димова
Шойгу: Русия има пълен контрол над град Мариинка. Киев опроверга информацията

Руските сили вече имат пълен контрол над град Мариинка в Източна Украйна, съобщават Ройтерс и АФП, като цитират министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.  Ройтерс описва това като едно от най-значимите постижения след превземането на Бахмут през май.

Според президента Владимир Путин този успех означава, че ще има по-малко обстрел от украинска страна в намиращия се наблизо окупиран от Русия регионален център на Донецк. Мариинка е описван като призрачен град, в който, преди войната са живели 10 000 души. Украинските военни обаче отхвърлиха твърденията на Русия, че нейните сили са превзели Мариинка, предаде малко по-късно Ройтерс.

"Не е коректно да се говори за превземане на Мариинка. Нашите сили са в града", каза украинският военен говорител Александър Щупун пред украинската национална телевизия, цитиран от БНР.

Украйна предприе контраофанзива през юни за връщането на територия на юг и изток, включително Бахмут. Силите на Киев отчитат слаб напредък. Ройтерс отбелязва, че руските войски са засилили нападенията си по въздух и земя и в Авдеевка от средата на октомври.

Снимка: БГНЕС