45-градусова жега създава висок риск от пожари в Австралия

Предупреждения за наводнения и силни гръмотевични в части от Ню Южен Уелс

24.12.2023 | 09:10 Редактор: Тодор Петров
45-градусова жега създава висок риск от пожари в Австралия

Големи части от Австралия днес са обхванати от гореща вълна, поради което властите предупреждават за висок риск от пожари в много части на обширната територия на щата Западна Австралия.

Националната метеорологична служба обяви гореща вълна за Западна Австралия, който е съседен щат на Северната територия и щата Куинсланд, като предупреди, че температурите в някои региони може да достигне около 45 градуса по Целзий.

В Пърт, столицата на Западна Австралия, най-големият щат в страната, прогнозата е за максимална температура от 35 градуса по Целзий, което е с повече от пет градуса над средната стойност за декември.

В Западна Австралия днес горяха повече от 20 пожара, съобщи щатската агенция за извънредни ситуации на сайта си, включително неконтролиран пожар край Пембъртън, град с около 5 000 жители, на около 320 км южно от столицата на щата Пърт.

От Министерството на пожарната и аварийната безопасност съобщиха, че през последните пет дни около 1 000 огнеборци се борят с пожарите в много райони на Западна Австралия, предаде БТА.

Голяма част от източното крайбрежие на Австралия се очаква да бъде засегната от проливни дъждове, като синоптиците издадоха предупреждения за наводнения и силни гръмотевични бури в неделя за части от Ню Южен Уелс, най-населеният щат в страната със столица Сидни.

Снимка: БГНЕС