Часове след призива на ООН: Убити и огромни щети при израелски удар в Газа

"Хамас" съобщи за тежък обстрел в няколко града

23.12.2023 | 11:20 Редактор: Деси Николова
Часове след призива на ООН: Убити и огромни щети при израелски удар в Газа

Израел продължи офанзивата си срещу Газа в събота. "Хамас" съобщи за тежък обстрел в няколко града часове, след като ООН поиска да бъде допусната повече помощ в обсадената палестинска територия, предаде АФП. 

Контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването съобщи, че 18 души са били убити при удар по сграда в бежанския лагер "Нусейрат" в централната част на Газа, докато други цели са били поразени в други места от ивицата. Израелската армия каза късно в петък, че е унищожила "стратегически" тунелен комплекс, "щаб на "Хамас" и е елиминирала терористите" при операции в град Газа, където нейните сили са водили сражения улица на улица с въоръжени мъже от "Хамас".

Министерството на здравеопазването в Газа, което ислямисткото движение "Хамас" управлява от 2007 г., съобщи, че над 400 души са били убити при израелски бомбардировки за 48 часа.

Последното насилие идва, след като Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, изискваща "незабавни, безопасни и безпрепятствени" доставки на животоспасяваща помощ да бъдат изпратени бързо в Газа. Резолюцията беше приета, след като членовете спореха дни наред относно нейната формулировка. По настояване на Вашингтон, Съветът за сигурност смекчи някои положения и избегна призоваването за прекратяване на огъня, предаде БГНЕС.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че все още е необходимо прекратяване на огъня, твърдейки, че помощта не може да бъде доставена адекватно, докато бомбите падат. "Начинът, по който Израел провежда тази офанзива, създава огромни пречки пред разпределението на хуманитарна помощ", заяви той.

Снимка: БГНЕС