На прага на смъртта: Близо 600 хил. души в Газа са подложени на убийствен глад

Спешно са необходими повече хуманитарни помощи

22.12.2023 | 15:59 Редактор: Тодор Петров
На прага на смъртта: Близо 600 хил. души в Газа са подложени на убийствен глад

В Ивицата Газа вече гладуват 576 600 души. Това се съобщава в ново съвместно изследване на 23 помощни организации - на ООН и други неправителствени. 

"От седмици предупреждаваме, че с всеки един изминал ден гладът, болестите и отчаянието на хората в Ивицата Газа растат - на фона на разрушенията и лишенията там", пише координаторът за спешната помощ на ООН Мартин Грифитс в социалната мрежа X.

Според петстепенната скала за продоволствена несигурност на ООН, "най-вероятният сценарий" е цялото население на Газа - 2,2 милиона души - да бъде засегнато от глад до началото на февруари 2024". 

"Никога не съм виждал нещо от такъв мащаб, каквото се случва в Газа. И то с такава скорост", казва Ариф Хюсеин, главен икономист на Световната продоволствена програма на ООН.

Представители на ООН говорят за "безпрецедентна ситуация в световен мащаб" в Газа. Спешно са необходими повече хуманитарни помощи, за да не продължи да нараства големият брой на цивилните жертви. 

Израелският президент Исаак Херцог заяви, че Израел работи за увеличаване на хуманитарните помощи за Газа до 300-400 камиона на ден. Размерът на помощта може да се утрои, "ако ООН, вместо да се оплаква по цял ден, си върши работата", каза още Херцог.

Според преценки на ООН досега 1,9 милиона жители на Ивицата Газа е трябвало да напуснат домовете си. Там почти няма храна, вода, гориво, лекарства и други медицински консумативи. По данни на Световната здравна организация (СЗО) болниците в северната част на крайбрежната ивица вече не функционират, пише DW.

Снимка: БГНЕС