Изумително е какво има под град Газа: Израел с разкрития за тунелите на "Хамас"

Помещенията от тунелната система се намират на 20 метра под земята

21.12.2023 | 12:07 Редактор: Тодор Петров
Изумително е какво има под град Газа: Израел с разкрития за тунелите на

Израелската армия твърди, че е открила "огромна система от тунели" на радикалната ислямистка терористична организация "Хамас". Става дума за система от тунели под град Газа, който се намира в северната част на ивицата Газа. Израел публикува кадри, които според военните показват мрежа от тунели, "свързващи скривалища на терористите, офиси и домове на ръководството на "Хамас".

Тунелите около площад "Палестина" в центъра на град Газа са били използвани от високопоставени представители на "Хамас" като Исмаил Хания, Яхия Синвар, Мохамед Дейф и други, заяви говорителят на израелската армия Петер Лернер. Израел ги обвинява, че са планирали нападението на 7 октомври.

Според публикации в медиите Синвар, който е ръководител на Хамас в ивицата Газа, както и Дейф, който ръководи военните части на Хамас, са напуснали северната част на ивицата. Предполага се, че те се намират в град Хан Юнис на юг. Хания, който е председател на политбюрото на Хамас, от години живее със семейството си в Катар.

Помещенията от тунелната система се намират на 20 метра под земята, информира израелската армия и обяснява, че там има асансьори, стълбища, както и собствени водни и електрически шахти. Едно от помещенията било зала с диаметър от 150 метра. От тези помещения по подземните пътеки можело да се стигне до офиси и жилища на политическото, както и военното ръководство на "Хамас". Освен това там са били открити оръжия и хранителни продукти, които могат да стигнат за по-дълъг период от време, казват още израелските военни.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари обяви, че членовете на "Хамас" използвали рутинно подземната инфраструктура "при спешни случаи, както и в началото на войната на 7 октомври". Тунелите преминават под целия град Газа, каза още той. Беше съобщено, че площадът "Палестина" е свързан с подземната инфраструктура на болниците "Рантизи" и "Ал Шифа". Данните обаче не са проверени от независим източник, пише DW

Даниел Хагари посочи още, че израелските въоръжени сили ще намалят операциите си в северната част на Ивицата Газа, включително в град Газа. По думите му войските са навлезли в последната останала крепост на "Хамас" в град Газа - квартал "Туфа". Сраженията сега са съсредоточени главно в южната част на Ивицата Газа, където според израелските военни се предполага, че се крие ръководството на "Хамас".

Снимка: БГНЕС