"Израел" откри най-големия тунел на "Хамас", убитите заложници изписали SOS с храна

Камионите с помощи, които достигат в Газа, са буквално разграбвани, преди да стигнат до пунктовете

18.12.2023 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

110 палестинци са били убити от вчера досега при израелски удари в Джабалия, северната част на Газа. Влошава се и хуманитарната криза в анклава. Наземната операция на израелската армия продължава с пълна сила.

В кратко изявление на Министерството на здравеопазването на "Хамас" се казва, че при въздушните удари са загинали "50 мъченици в къщи в Джабалия", с което броят на убитите в града от вчера насам е достигнал 110.

Израелските въоръжени сили откриха "най-големия тунел на Хамас". Той е дълъг 4 км, достига на 50 метра под земята и е достатъчно широк, за да може през него да преминават автомобили с бойци. Освен това е оборудван с електричество, вентилация и комуникационни системи. Израелската армия се закани да го унищожи.

От миналата седмица израелските военни започнаха да пълнят с морска вода откритите подземни коридори на "Хамас". Влошава се и хуманитарната криза в анклава. Камионите с помощи, които достигат в Газа, са буквално разграбвани от палестинците, преди да стигнат до пунктовете за разпределяне на ООН.

Мащабите на кризата в Близкия Изток засилва и дипломатическия натиск върху Тел Авив за спиране на огъня. Израелската армия защити своите действия.

"Нашето намерение е да победим "Хамас" и да осигурим освобождаването на нашите заложници. Трагичното страдание на цивилни в Газа не е наша цел", заяви говорителят на израелската армия - Даниел Хагари.

Появиха се и ужасяващи подробности около смъртта на тримата израелски заложници, убити от израелската армия. Те са изписали "помощ" на иврит с остатъци от храна, но бяха убити по погрешка от войници в Газа, въпреки че един от тях е носел пръчка с бял плат. Това наложи спешен инструктаж на войниците на терен.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС