Най-малко 100 души са убити в Ивицата Газа през последните 24 часа

Очакваното удвояване на помощта все още е недостатъчно за облекчаване на тежката хуманитарна криза

18.12.2023 | 08:16 Редактор: Толя Стоянова
Най-малко 100 души са убити в Ивицата Газа през последните 24 часа

Най-малко 100 души са убити при израелските въздушни удари в Ивицата Газа през последните 24 часа, сочат данните на палестинските власти в анклава. Военните действия са на фона на нарастващ международен натиск към Израел за прекратяване на огъня и призиви вътре в страната за възобновяване на преговорите за освобождаване на заложниците, отвлечени от радикалното палестинско движение "Хамас" на 7 октомври.

Над 90 души са били убити от израелска бомбардировка в лагера Джабалия на север, а други 12 са загинали при удари в централния град Дейр ал-Балах, като се съобщава за боеве в няколко части на Газа. Информацията е на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в анклава.

По-рано израелската армия съобщи, че е открила най-големия досега тунел на "Хамас". Съоръжението е близо до граничния пункт "Ерез" и е достатъчно голямо, за да може да се използва от малки превозни средства, съобщи АФП. Според Израел тунелът на "Хамас" е струвал милиони долари и е бил изграждан години наред, като е разполагал с релси, електричество, дренаж и комуникационна мрежа, предаде БНР.

След като за първи път от началото на войната беше отворен за хуманитарни доставки граничният пункт "Керем Шалом" между Израел и Ивицата Газа, тълпи от хора разграбиха пакетите с помощ от камионите още в движение. Хуманитарните агенции предупредиха, че очакваното удвояване на количеството помощ, което влиза - 100 камиона на ден, все още е малка част от необходимото за облекчаване на тежката хуманитарна криза.

Снимка: БГНЕС