Борба за живот: Разграбиха камионите с хуманитарна помощ в Газа

Миналата седмица Израел се съгласи отново да поднови жизненоважните доставки

17.12.2023 | 20:00 Редактор: Вяра Димова
Борба за живот: Разграбиха камионите с хуманитарна помощ в Газа

Превозващите хуманитарна помощ камиони за Ивицата Газа бяха разграбени от тълпи хора, опитващи се да се сдобият с жизненоважните продукти. Това се вижда на разпространени от "Асошиейтед прес" кадри. Камионите влязоха през отворения за първи път от началото на войната граничен пункт между Ивицата Газа и Израел "Керем Шалом".

Пунктът беше затворен за камиони с хуманитарна помощ от нападението на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври. Миналата седмица Израел се съгласи отново да го отвори за жизненоважни доставки. Въпреки новините за пристигаща помощ продължават сигналите за влошаващата се хуманитарна обстановка в анклава, предаде БНР.

Обсадената болница "Аш Шифа" в северната част на Ивицата Газа беше описана като "кървава баня" от представители на Световната здравна организация, съобщи BBC. Хуманитарни работници са успели да доставят медицински консумативи в болницата вчера, но здравното заведение все още изпитва остър недостиг на храна и вода. Ресурсите са изчерпани заради големия брой жители на Газа, които търсят убежище в болницата.

Снимка: архив, БГНЕС