Учени откриха нова възможна причина за диабета

Ензим в организма може да уврежда реакцията ни към инсулин

22.12.2023 | 16:50 Редактор: Деси Николова
Учени откриха нова възможна причина за диабета

Ензим в организма може да уврежда реакцията ни към инсулин, и е възможен причинител на диабет.

В ново научно изследване се разглежда ролята на ензима SNO-CoA-assisted nitrosylase, или SCAN, за човешкия организъм. Описва се, че този ензим е отговорен за свързването на азотен оксид с някои протеини в клетките, включително и тези, свързани с инсулиновия отговор.

Учените, провели изследването, установяват, че SCAN e от решаващо значение за функцията на инсулина в организма. Но при случаи на диабет е установено, че активността на ензима е над стандартните нива. Други научни изследвания констатират, че липсата на SCAN в организма води до резистентност към диабет. Предполага се, че свързването на азотен диоксид води до възпирането на инсулиновия отговор.

Твърди се, че свързването на азотния оксид със специфични протеини е възможна причина за възникването на диабет. Това прави SCAN нова цел при разработването на нови медикаменти за третиране на заболяването. Едно потенциално лекарство може да блокира функцията на ензимите, което съответно би предотвратило свързването на азотния оксид.

Азотният оксид е съединение, което може да има благоприятно влияние върху организма. Той се произвежда естествено в панкреаса, но може и да се приема като хранителна добавка. Съединението отпуска и разширява кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението и намалявайки кръвното налягане. Освен това има данни, че приемането на азотен диоксид като хранителна добавка помага за подобряване на паметта и справянето с инфекции.

Има и данни, според които приемането на азотен диоксид, води и рискове. Потенциалните странични ефекти включват диария, болки в стомаха, главоболия и замайване. Тези, които страдат от проблеми с черния дроб или бъбреците, трябва да избягват приема на азотен диоксид, защото съединението може да влоши тези състояния.

В научното изследване обаче се твърди, че съединението е свързано не само с благоприятни ефекти, ами и с повишен риск от диабет. Учените свързват азотния диоксид и с други тежки заболявания като болест на Алцхаймер и рак, както и със сърдечна недостатъчност. Изследването е представено в сп. Cell.

Инсулинът представлява хормон в организма, който помага за усвояването на енергия в клетките и разграждането на мазнини и протеини. Той усвоява енергията от глюкозата в кръвта. Увреждането на функцията на инсулина води до натрупването на глюкоза в кръвта, съответно покачвайки кръвната захар.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay