Шойгу: Руската военна техника превъзхожда тази на Запада, имаме стратегическа атомна подводница

Повече от 1 500 хиляди души дневно кандидатстват за военна служба, посочи министърът на отбраната на Русия

19.12.2023 | 17:23 Редактор: Елеонора Танева
Шойгу: Руската военна техника превъзхожда тази на Запада, имаме стратегическа атомна подводница

Руската армия вече е най-боеспособната в света, а руската военна техника показа превъзходството си над Запада по време на специалната военна операция в Украйна. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

"Руските отбранителни предприятия преминаха на денонощен режим на работа и увеличиха по 4 капацитета си. От февруари 2022 г. производството на танкове се е увеличило с 5,6 пъти, на бронирани машини - с 3,5-3,6 пъти, на безпилотни самолети - с 16,8 пъти, а артилерийски боеприпаси - до 17,5 пъти", отчете Шойгу, цитиран от ТАСС.

Той посочи също, че отбранителната промишленост е модернизирала над 100 вида оръжия и оборудване, създава нови в най-кратки срокове.

"Оръжия, които са разработени и тествани при нормални условия в продължение на 5-8 години, сега се довеждат до масово производство в рамките на 4-7 месеца. Това не се е случвало от времето на Великата отечествена война", подчерта военният министър.

Сухопътните войски на Русия са получили 1 500 нови и модернизирани танка, повече от 2 500 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, въздушните сили - 237 самолета и хеликоптера, ВМС - 8 кораба, 4 щурмови подводници, както и стратегическа атомна подводница.

Повече от 1 500 хиляди души дневно кандидатстват за военна служба, отчете Шойгу. От началото на годината са назначени около 490 000 военнослужещи по договор и доброволци. 

"Броят на чуждестранните доброволци се е увеличил 7 пъти. Пропорционално на външните заплахи размерът на въоръжените сили ще бъде увеличен в бъдеще до 1,5 милиона военнослужещи", заяви още военният министър на Русия.

В Ракетните войски със стратегическо назначение трябва да бъде завършена работата по поставяне на бойно дежурство на комплекса "Сармат". ВМС планират да получат 4 подводници, включително стратегическата "Княз Пожарски", и 11 надводни кораба.

Планира се да се увеличи производството на комплексите "Кинжал" и "Циркон", а доставките на ракети и боеприпаси ще бъдат увеличени 1,8 пъти. Броят на военнослужещите на договор до края на 2024 г. трябва да нарасне до 745 хиляди души, допълни Шойгу.

Снимка: БГНЕС


19
42 rate up comment rate down comment 29
Ангелов
преди 4 месеца
Горкия руснак . Война,Война,и пак Война що за народ е това. Сигнализирай за неуместен коментар
18
24 rate up comment rate down comment 16
Байката
преди 4 месеца
И Вие говорите за мир ,че Вие в кой свят живеете? Сигнализирай за неуместен коментар
17
68 rate up comment rate down comment 38
Лили
преди 4 месеца
Чудно, как българите дето велосипед не можем да направим, се подиграваме, че другите правили лоши коли, автобуси, камиони, трактори и космически совалки. Сигнализирай за неуместен коментар
16
49 rate up comment rate down comment 38
Иван
преди 4 месеца
15
86 rate up comment rate down comment 47
До ,Boogieman
преди 4 месеца
Коли може и да не могат да правят, но правят други дребни нещица като атомни подводници, атомни ледоразбивачи, самолети, космически ракети(много по-добри от тези на ***)космически станции и други подобни дребни нещица. Сигнализирай за неуместен коментар
14
60 rate up comment rate down comment 96
Boogieman
преди 4 месеца
Абе,мама ви да е..... нещастна!Една кола не можете да направите като хората Сигнализирай за неуместен коментар
13
105 rate up comment rate down comment 61
Анонимен
преди 4 месеца
Ще унищожаваме планетата ли ,ненормалници?Всичко това е за заличаване на човечеството!А всичко беше спокойно в старата Европа до като САЩ не си протегнаха пипалата Сигнализирай за неуместен коментар
12
130 rate up comment rate down comment 91
Цеци
преди 4 месеца
Русия е сила , Русия е непобедима, Путин е велик,слава на Путин,слава на Русия и руската армия Сигнализирай за неуместен коментар
11
65 rate up comment rate down comment 141
GVladimirov
преди 4 месеца
Интересно как на всички коментари в тази статия, които са против Русия има толкова негативни "дислайка" . Някак си не ми изглежда нормално даже си мислех че BG ON AIR е свободна медия.Слава на Украйна !п.с. Една държава като Русия с икономика която се равнява с икономиката на Испания няма как да бъде велика икономическа и военна сила. Сигнализирай за неуместен коментар
10
119 rate up comment rate down comment 41
Паяк
преди 4 месеца
Не знам,но работата се закучва,и Украйна издъхва - бавно! Сигнализирай за неуместен коментар