Шойгу: Руската военна техника превъзхожда тази на Запада, имаме стратегическа атомна подводница

Повече от 1 500 хиляди души дневно кандидатстват за военна служба, посочи министърът на отбраната на Русия

19.12.2023 | 17:23 Редактор: Елеонора Танева
Шойгу: Руската военна техника превъзхожда тази на Запада, имаме стратегическа атомна подводница

Руската армия вече е най-боеспособната в света, а руската военна техника показа превъзходството си над Запада по време на специалната военна операция в Украйна. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

"Руските отбранителни предприятия преминаха на денонощен режим на работа и увеличиха по 4 капацитета си. От февруари 2022 г. производството на танкове се е увеличило с 5,6 пъти, на бронирани машини - с 3,5-3,6 пъти, на безпилотни самолети - с 16,8 пъти, а артилерийски боеприпаси - до 17,5 пъти", отчете Шойгу, цитиран от ТАСС.

Той посочи също, че отбранителната промишленост е модернизирала над 100 вида оръжия и оборудване, създава нови в най-кратки срокове.

"Оръжия, които са разработени и тествани при нормални условия в продължение на 5-8 години, сега се довеждат до масово производство в рамките на 4-7 месеца. Това не се е случвало от времето на Великата отечествена война", подчерта военният министър.

Сухопътните войски на Русия са получили 1 500 нови и модернизирани танка, повече от 2 500 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, въздушните сили - 237 самолета и хеликоптера, ВМС - 8 кораба, 4 щурмови подводници, както и стратегическа атомна подводница.

Повече от 1 500 хиляди души дневно кандидатстват за военна служба, отчете Шойгу. От началото на годината са назначени около 490 000 военнослужещи по договор и доброволци. 

"Броят на чуждестранните доброволци се е увеличил 7 пъти. Пропорционално на външните заплахи размерът на въоръжените сили ще бъде увеличен в бъдеще до 1,5 милиона военнослужещи", заяви още военният министър на Русия.

В Ракетните войски със стратегическо назначение трябва да бъде завършена работата по поставяне на бойно дежурство на комплекса "Сармат". ВМС планират да получат 4 подводници, включително стратегическата "Княз Пожарски", и 11 надводни кораба.

Планира се да се увеличи производството на комплексите "Кинжал" и "Циркон", а доставките на ракети и боеприпаси ще бъдат увеличени 1,8 пъти. Броят на военнослужещите на договор до края на 2024 г. трябва да нарасне до 745 хиляди души, допълни Шойгу.

Снимка: БГНЕС


39
31 rate up comment rate down comment 26
Иван
преди 4 месеца
Телевизори, фотоапарати, хладилници ,автомобили, телефони , дамски превръзки - мога да му посоча много по важни неща от подводниците и танковете... Сигнализирай за неуместен коментар
38
36 rate up comment rate down comment 18
Гост
преди 4 месеца
И Германското въоръжение е превъзхождало съюзниците и Хитлер е звучал по същия начин за да надъха народа си. Жалко за човечеството Сигнализирай за неуместен коментар
37
29 rate up comment rate down comment 15
Барон Мюнхаузен
преди 4 месеца
Борел изтрезнял:Много в света настояват да спрем конфликта в Украйна възможно най-скоро, предавам думите на Борел .Той добави, че в пътуванията си по света е забелязал, че много страни не споделят същите чувства и разбиране, които има Европейският съюз по отношение на действията на Русия в Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар
36
30 rate up comment rate down comment 17
Петър
преди 4 месеца
И тоя е вдигнал температура! Сигнализирай за неуместен коментар
35
49 rate up comment rate down comment 42
venmet@abv.bg
преди 4 месеца
34
40 rate up comment rate down comment 29
Sisiforevar
преди 4 месеца
Това говори за милиарди наляти пари в военната индустрия и сигорно глад и мизерия за народа. Сигнализирай за неуместен коментар
33
41 rate up comment rate down comment 49
Иванчо от приказкит
преди 4 месеца
Стига сте плашили гаргите уж за месец щяхте да приключи те с Украйна но нали сте най най май само на приказки Сигнализирай за неуместен коментар
32
40 rate up comment rate down comment 18
анонимен
преди 4 месеца
31
107 rate up comment rate down comment 80
Свет
преди 4 месеца
Доброто ще победи злото, както и да коментираме .За мен доброто е Русия! Сигнализирай за неуместен коментар
30
67 rate up comment rate down comment 105
Ичо
преди 4 месеца
Руснакът е некачествен материал и ще бъде претопен, а Русия разпределена между съседите си. Сигнализирай за неуместен коментар