Шойгу: Руската военна техника превъзхожда тази на Запада, имаме стратегическа атомна подводница

Повече от 1 500 хиляди души дневно кандидатстват за военна служба, посочи министърът на отбраната на Русия

19.12.2023 | 17:23 Редактор: Елеонора Танева
Шойгу: Руската военна техника превъзхожда тази на Запада, имаме стратегическа атомна подводница

Руската армия вече е най-боеспособната в света, а руската военна техника показа превъзходството си над Запада по време на специалната военна операция в Украйна. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

"Руските отбранителни предприятия преминаха на денонощен режим на работа и увеличиха по 4 капацитета си. От февруари 2022 г. производството на танкове се е увеличило с 5,6 пъти, на бронирани машини - с 3,5-3,6 пъти, на безпилотни самолети - с 16,8 пъти, а артилерийски боеприпаси - до 17,5 пъти", отчете Шойгу, цитиран от ТАСС.

Той посочи също, че отбранителната промишленост е модернизирала над 100 вида оръжия и оборудване, създава нови в най-кратки срокове.

"Оръжия, които са разработени и тествани при нормални условия в продължение на 5-8 години, сега се довеждат до масово производство в рамките на 4-7 месеца. Това не се е случвало от времето на Великата отечествена война", подчерта военният министър.

Сухопътните войски на Русия са получили 1 500 нови и модернизирани танка, повече от 2 500 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, въздушните сили - 237 самолета и хеликоптера, ВМС - 8 кораба, 4 щурмови подводници, както и стратегическа атомна подводница.

Повече от 1 500 хиляди души дневно кандидатстват за военна служба, отчете Шойгу. От началото на годината са назначени около 490 000 военнослужещи по договор и доброволци. 

"Броят на чуждестранните доброволци се е увеличил 7 пъти. Пропорционално на външните заплахи размерът на въоръжените сили ще бъде увеличен в бъдеще до 1,5 милиона военнослужещи", заяви още военният министър на Русия.

В Ракетните войски със стратегическо назначение трябва да бъде завършена работата по поставяне на бойно дежурство на комплекса "Сармат". ВМС планират да получат 4 подводници, включително стратегическата "Княз Пожарски", и 11 надводни кораба.

Планира се да се увеличи производството на комплексите "Кинжал" и "Циркон", а доставките на ракети и боеприпаси ще бъдат увеличени 1,8 пъти. Броят на военнослужещите на договор до края на 2024 г. трябва да нарасне до 745 хиляди души, допълни Шойгу.

Снимка: БГНЕС


49
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 4 месеца
Те и повреме на втората световна едвам са спечелили с всичките колониални империи плюс щатите да им наливат ресурси с фуния. Сега едвам си защитават окопите и се правят на велики.. Сигнализирай за неуместен коментар
48
6 rate up comment rate down comment 20
Виктор
преди 4 месеца
Поредния руски болен мозък. Сигнализирай за неуместен коментар
47
13 rate up comment rate down comment 26
Възраждане
преди 4 месеца
46
14 rate up comment rate down comment 23
ха ха ха
преди 4 месеца
Руснаците гладуват, а тоя влага пари в непотребно оръжие. Сигнализирай за неуместен коментар
45
30 rate up comment rate down comment 12
Вова
преди 4 месеца
Тука коментиращите(в по-голямата си част) нищо не вдяват. Имало по-важно от оръжията, айде бе, има, но когато има за ВПК на американците. Руснаците не печатат долари, но скоро американците ще ги ползват за тоалетна хартия. Войната е на живот и смърт не торкова за украинците и руснаците, а за американците, те има какво да губят и то много. Лошо е когато от Бентли трябва пак да яхнеш коня. А бе хора четете и мислете, не всичко е пари на този, а особено на онзи свят. Сигнализирай за неуместен коментар
44
5 rate up comment rate down comment 1
Марс
преди 4 месеца
Дано всичко което написах НЕ се сбъдне. Сигнализирай за неуместен коментар
43
5 rate up comment rate down comment 19
Марс
преди 4 месеца
Каквото и да си говорим истината е такава,че украинците ще платят цената за всичко.Войната ще приключи Русия ще си вземе своето но за жалост украинци и руснаци няма да могат да се понасят с поколения напред.В Украйна ще остане страха към Русия тъй както има страх в нас БЪЛГАРИТЕ към турците.Сега се отваря кутията на Пандора и големи и силни държави ще сторят същото към по малки и по слаби държави.Турция ще се възползва и ще ни удари като ни вземе Родопите. Китай ще си вземе Тайван. Сигнализирай за неуместен коментар
42
17 rate up comment rate down comment 20
Ахабг
преди 4 месеца
Шойгу спечели наградата "лаладжия на годината".Лъже по-гръмко от *** Сигнализирай за неуместен коментар
41
17 rate up comment rate down comment 21
Прокопий
преди 4 месеца
Специально за баламите де още не съ вденале защо бат Вова още съ мота с хохлите.. Ами щото е изгодно бре ***. Първо си чисти страната от прозападни агентчета. Второ ..към днешна дата век са картотекирани почти всички *** в хохляндия. Трето стегна народеца да работи.. а не да чека като у нас да си дръви джуруляците по баровете. Четвърто.. четкайте да видите на година къв хур ни чека у европътъ.. Тиа Дека не си броят грошовете и они ке квикнат.. сички стоки вече са с 300-400% увеличени Сигнализирай за неуместен коментар
40
9 rate up comment rate down comment 4
Аз
преди 4 месеца
Затова ли нищо не правите? Сигнализирай за неуместен коментар