Меркел става посредник в преговорите за мир в Украйна? Имала опит с Путин

Анализът е на професор в Школата за международно образование във Върмонт

19.12.2023 | 10:37 Редактор: Искра Ангелова
Меркел става посредник в преговорите за мир в Украйна? Имала опит с Путин

Бившият канцлер на ФРГ Ангела Меркел може да се превърне в един от основните претенденти за ролята на посредник в преговорите с руския президент Владимир Путин за разрешаване на ситуацията в Украйна, пише изрази Брус Дейтън, професор в Школата за международно образование във Върмонт, в статия на американския вестник The Hill.

Според експерта западните страни трябва да засилят мироопазващите усилия в Украйна и да изградят комуникация с Русия с участието на влиятелни хора от бизнеса, представители на неправителствени организации и дори религиозни лидери. Идеите, които се окажат най-осъществими, посочва авторът, след това може да бъдат "прехвърлени на официални дипломатически представители".

"Има няколко претенденти за тази роля. Бившият германски канцлер Ангела Меркел се смята за основен кандидат за участие в преговорите с Путин", се подчертава в статията.

"Тя има както опит с руския лидер, така и способността да действа свободно, защото не е пряко свързана с правителството", обяснява Дейтън. В същото време той признава, че други видни фигури също може да станат посредници - например от транснационални компании, които според него могат да "свържат хора от различните страни на границите", пише още той.

"Дисфункционалната позиция на президента на САЩ Джо Байдън като член на семейството на "външната политика" означава, че понякога си струва да разчитате на авторитетна леля или надежден чичо, за да започнете битка с братовчеди. Това е моментът, в който се вижда нуждата от притичването на помощ на трета страна в стремежа да се постигне мир в Европа", обобщава професорът, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 0
От Минск
преди 4 месеца
Ангела Меркел е точният човек! Има успешен опит в сключване на споразумения, които да дадат време за спокойно превъоръжаване и подготовка на украинците за следващата война. Сигнализирай за неуместен коментар