Българският "Руен" остава край Сомалия, САЩ създават коалиция от 10 държави срещу хутите

Лойд Остин заяви, че САЩ няма да спрат да подкрепят Израел с оръжия срещу "Хамас"

19.12.2023 | 08:42 Редактор: Деси Николова

Плаващият под малтийски флаг български търговски кораб "Руен" остава край бреговете на Сомалия. Според наличната информация той е бил отвлечен от сомалийски пирати. 

Вчера български моряк е бил прехвърлен на друг кораб за оказване на медицинска помощ, съобщиха от "Параходство Български морски флот". Операцията е извършена със съдействието на Военноморските сили на Индия. Това е първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати от 2017 г.

На този фон САЩ обявиха създаването на коалиция от 10 държави срещу нападенията на бунтовническата група на йеменските хути в Червено море. В операцията ще участват още Великобритания, Франция, Бахрейн и Италия.

Новината обяви американският министър на отбраната Лойд Остин, който се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Той потвърди още, че САЩ няма да спрат да подкрепят Израел с оръжия във войната срещу групировката "Хамас".


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лъже
преди 4 месеца
А споменахте ли защо отвлякоха кораба? Защото Израел бомбандира Йемен и въпросните хути се заканиха да пречат на всички кораби, които помагат на Израел. Когато Габриел и Денков се подмазваха на Натаняху и си позволиха да заемат позиция в полза на Израел, помислиха ли с пр$^# си глави, че след това враговете на Израел ще предприемат действия срещу пишман съюзници на Израел като нас, а? Отвлечените моряци страдат от глупостта на чуждата прислу$%, инсталирана от едно посолство, ама карай. Сигнализирай за неуместен коментар