Хути или сомалийски пирати? Екипажът на "Руен" е добре, но освобождаването крие риск

Все още не е ясно дали наистина става дума за нападение или за поредната акция на "Ансар Аллах"

18.12.2023 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова

Екипажът на българския кораб "Руен", който беше отвлечен в Арабско море, е добре. Това съобщи за Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на морските капитани к-н Иван Цонев. По неговите думи евентуален опит за освобождаване на екипажа със сила е рисков и е по-вероятно да се стигне до искане на откуп.

Предполага се, че корабът е похитен от сомалийски пирати - теза, за която все още конкретни доказателства няма.

Информацията за отвлечения в Арабско море кораб "Руен" все още е оскъдна. Все още не е ясно дали наистина става дума за нападение на пирати или за поредната акция на хутите от "Ансар Аллах".

"Още никъде не е потвърдено, че това е пиратско нападение, но най-вероятно е такова. Изводите са, че британската асоциация за морска търговия отмени този опасен район в Арабско море, тъй като от 2017 година нямаше нападения, но явно тази опасност не е окончателно отминала", коментира още капитан Цонев.

В този район въоръжената охрана се качва западно от точката на нападение на "Руен". Предполага се, че когато похитителите са атакували, на борда на плавателния съд все още не е имало охрана.

"Другото, което се промени, когато аз съм минавал в района с въоръжена охрана, е, че я взимахме още от Шри Ланка. Сега гардовете се качват западно от точката, където "Руен" беше нападнат. Това би трябвало да се промени, и да се върне старото положение, което беше", подчерта още председателят на Асоциацията на морските капитани.

Вижте повече в репортажа.