Китай подкрепи Северна Корея в среща на високо равнище в Пекин

Двете страни са обвързани със сключен през 1961 г. договор

18.12.2023 | 10:15 Редактор: Толя Стоянова
Китай подкрепи Северна Корея в среща на високо равнище в Пекин

Китайският външен министър Ван И проведе в Пекин разговори на високо равнище със заместник-министъра на външните работи на Северна Корея Пак Мьон-хо, които съвпаднаха с поредното изстрелване от Пхенян на балистична ракета, способна да достигне до всяка точка на САЩ.

"Китай винаги е гледал на връзките със Северна Корея от стратегическа и дългосрочна перспектива", посочи в изявление китайското външно министерство, цитирайки думите на китайския първи дипломат Ван И пред севернокорейския му гост.

"Пекин иска да засили двустранната комуникация и координация и да задълбочи обменя и сътрудничеството в различни области", каза още Ван И.

Официално Северна Корея е единственият съюзник на Китай. Двете страни са обвързани със сключен през 1961 г. договор, по силата на който те ще предприемат всички необходими мерки, включително военна помощ, за да помогнат една на друга в случай на нападение или опит за нападение от страна на трета държава, посочва Ройтерс.

Днешното ракетно изпитание на Северна Корея идва след снощното изстрелване на балистична ракета с малък обсег. В Пхенян заклеймиха Вашингтон за организирането на, по думите им, "репетиция за ядрена война", след като вчера в Южна Корея пристигна американска ядрена подводница, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС