Северна Корея изстреля две балистични ракети и ядоса Япония и САЩ

Премиерът Фумио Кишида обяви, че свиква съвета за национална сигурност 

18.12.2023 | 08:58 Редактор: Тодор Петров
Северна Корея изстреля две балистични ракети и ядоса Япония и САЩ

Северна Корея изстреля втора балистична ракета в посока Японско море в рамките на няколко часа, съобщи генералният щаб на южнокорейската армия, цитиран от Ройтерс. Тя е била изстреляна от площадка в района на Пхенян и е прелетяла около 1000 км, се посочва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Японската брегова охрана съобщи, че ракета е паднала в морето западно от Хокайдо около час след изстрелването ѝ.

Според източници на телевизия Ен Ейч Кей (NHK) от японското правителство максималната височина, която е достигнала, е била 6000 км и че най-вероятно става въпрос за междуконтинентална балистична ракета. Японският заместник-министър на отбраната Шинго Мияке каза пред журналисти, че обсегът на ракетата е над 15 000 км и че тя може да достигне всяка точка на САЩ. Той допълни, че полетът ѝ е продължил около 73 минути.

Часове по-рано Северна Корея изстреля към Японско море балистична ракета с малък обсег. Премиерът на Япония Фумио Кишида обяви, че свиква съвета за национална сигурност във връзка с последните севернокорейски ракетни изпитания, предаде БТА.

Говорител на Държавния департамент на САЩ подчерта, че действията на Пхенян нарушават множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, представляват заплаха за съседните страни и подкопават сигурността в региона.

Снимка: БГНЕС