Над 2500 медицински сестри излязоха на протест и блокираха главни булеварди в Барселона

Бяха издигнати банери, на които пишеше: "Ако системата не плаща, стачкува"

15.12.2023 | 21:20 Редактор: Толя Стоянова
Над 2500 медицински сестри излязоха на протест и блокираха главни булеварди в Барселона

Протест на медицинските сестри затвори за няколко часа един от най-големите булеварди в Барселона - "Диагонал", който пресича наполовина целия град. По данни на местната полиция в шествието са се включили над 2 500 сестри, но според синдикатите са били много повече. Наложи се промяна на маршрута на 16 от линиите на градския транспорт.

Шествието, което започна от площад "Пий XII" и продължи по булевард "Диагонал" и "Нумансия", за да стигне до сградата на Министерството на здравеопазването, е част от безсрочната стачка, свикана от синдиката на медицинските сестри. Тя е насочена срещу предварителното споразумение на Здравния институт на Каталуния с медицинския персонал, което те считат за обидно и недостатъчно.

Заместник-председателя на Синдиката на медицинските сестри Лая Марсал предварително обяви, че стачката няма да спре докато от регионалното Министерство на здравеопазването не ги поканят на среща, на която да обсъдят исканията на протестиращите.

По време на шествието се чуваха призиви за оставката на здравния министър Манел Балселс и бяха издигнати банери, на които пишеше "Министър, който презира медицинските сестри, е министър, който не цени здравето", "Ако системата не плаща, стачкува" и "Това не е призвание, а експлоатация".

Синдикатът на медицинските сестри от месеци призовава за вдигане на заплатите, регулиране на работното време и намаляване на извънредните работни часове, но така и не успява да стигне до приемливо споразумение с регионалното Министерство на здравеопазването, предаде БНР.

Снимка: pixabay