Таксиметровите шофьори в Гърция започват 48-часова стачка от утре

Протестират срещу правителствения данъчен законопроект

03.12.2023 | 15:42 Редактор: Толя Стоянова
Таксиметровите шофьори в Гърция започват 48-часова стачка от утре

Таксиметровите шофьори в Гърция започват 48-часова стачка от утре, понеделник, като част от мобилизирането на свободни професии срещу правителствения данъчен законопроект. Спират работа от 05:00 ч., както е решено от Панелинската таксиметрова федерация (POEIATA) до сряда сутринта, а Атическият таксиметров съюз (SATA) излиза на стачка на 5 и 6 декември, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева

В съобщението си гръцката федерация на професионалните собственици на таксиметрови шофьори и пазари (POEIATA) заявява следното:

"На този съвет беше обсъдено още веднъж колко напълно разрушителен е данъчният бюджет за индустрията и ни води към финансов крах и обедняване. Предполагаемото данъчно облагане на доходите ще влоши ситуацията неоправдано до степен, в която ще ни накара да затворим или да спрем да работим. Правителството, пренебрегвайки предложенията, представени от Федерацията през цялото това време, не остави място на мнозинството от Борда да вземе решение за две повтарящи се 48-часови общонационални стачни действия, започващи от понеделник".

Федерацията призовава всички първични синдикати в страната да предприемат всяка мобилизация, която считат за необходима, в допълнение към стачката.

От своя страна Съюзът на таксиметровите автомобилисти в Атика (SATA) отдели позицията си, като обяви следното:

"SATA взе решение и ще го спази. С единодушно решение на всички фракции Бордът на директорите на SATA одобри ескалацията на нашата борба и взе решение за 48-часова стачка за вторник и сряда, 5 и 6 декември".

На заседанието на Управителния съвет на федерацията беше взето силно противоречиво решение. Две по 48 часа от понеделник до четвъртък. В други дни стачкуват таксиметровите шофьори в Атина, а в други дни стачкуват и таксиметровите шофьори в останалата част от страната.

Снимка: БГНЕС