От 1 януари поскъпват тол таксите в Гърция

Ако увеличението бъде окончателно потвърдено, цената за автомобил по маршрута Атина-Солун ще се увеличи до 33,75 евро

01.12.2023 | 14:16 Редактор: Ивета Велева
От 1 януари поскъпват тол таксите в Гърция

Увеличението на цените на тол таксите от 1 януари в Гърция ще варира от 7,6% до 7,7%. След дълги преговори между концесионерите и Министерството на инфраструктурата беше решено надценката за 2023 г. (12%), която така и не беше събрана, да бъде разделена на три части до 2026 г., като концесионерите поемат част от нея.

Концесионните компании ще обявят нова търговска политика за таксуване, която ще се прилага за цялата национална пътна мрежа, с изключение на  Атики одос. Компаниите ще информират банките кредитори за постигнатото споразумение с министерството и веднага след това ще бъдат обявени нови цени.

На заседание окончателно е взето решение това увеличението да бъде разпределено за три години, като номиналното увеличение ще бъде намалено от 12% на 10%, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

Първото увеличение ще влезе в сила от началото на годината, като предстои да видим как ще бъде разпределено. Информацията предполага годишна корекция от 6%, която вероятно ще включва ръста на инфлацията от септември от 1,6% и се отнася до прогнозираното индексиране на пътните такси през 2024 г. 

Не е изключено обаче разпределението на таксата да бъде гъвкаво. Сумите на увеличението ще бъдат финализирани чрез закръгляния, които фирмите ще направят по артикули (зона, където са разположени пунктовете за такса) и категории превозни средства, за които ще бъдат обявени в следващите няколко дни компетентните служби на министерството. Веднага след това на уебсайтовете ще бъдат публикувани нови цени и ще се появят съответните съобщения.

Досега Министерството на инфраструктурата и транспорта се въздържа да разкрие и най-малки подробности за срещата с фирмите и таксите, а концесионерите също пазят мълчание по въпроса. Възможно е тази нагласа да се дължи на факта, че концесионерите са подали жалби до обществото във връзка с многомесечното забавяне на корекциите на тарифите, които министерството уж поиска да бъдат отложени за известно време. Въпреки това принципното споразумение показва, че е имало взаимни отстъпки, целящи да осигурят щастлив завършек на дискусиите от последните месеци.

Годишното увеличение се изчислява въз основа на увеличението на индекса на потребителските цени всеки септември. Индексът нараства през 2023 г. с 1,65% спрямо 2022 г. Към това увеличение ще се добави половината от увеличението от 2021 до 2022 г., което беше 12%, тоест 6%. Така общият ръст от 1 януари ще бъде 7,63%.

Ако увеличението бъде окончателно потвърдено, цената за автомобил по маршрута Атина-Солун ще се увеличи до 33,75 евро от 31,35 евро.

Снимка: БГНЕС