Космическите амбиции на Русия рискуват да се окажат "крива ракета"

Казус около историческия космодрум "Байконур" в Казахстан

15.12.2023 | 12:37 Редактор: Тодор Петров
Космическите амбиции на Русия рискуват да се окажат

Най-големият космодрум в света изглежда също е застигнат от последиците на войната на руския президент Владимир Путин в Украйна, пише Bloomberg.

Русия управлява историческия космодрум "Байконур" в Казахстан от края на Студената война и двете правителства обещаха да превърнат мястото в център за новата ракетна програма "Союз-5", която ще се конкурира със SpaceX на Илън Мъск.

Но плановете, които би трябвало да изстрелят Русия в новия Космически век, рискуват да се окажат "крива ракета". Руската инвазия в Украйна и последвалите я санкции значително ограничават изстрелванията в Космоса заради изтеглянето на потребители – както от страна на национални космически агенциr, така и на търговски фирми като Eutelsat OneWeb – които традиционно разчитат на руски ракети за позициониране на технологиите си в орбита.

Сложната връзка между Русия и Казахстан играе все по-голяма роля също. Въпреки че Астана е тясно свързана с дългогодишния си съюзник Москва, тя също така е заета и да гради нови контакти с други страни, най-вече тези в Европейския съюз, за да диверсифицира икономическите и политическите си връзки.

Руската космическа агенция "Роскосмос" не е отговорила на запитване за коментар относно партньорството с Казахстан, изпратено по имейл. В основата на руските притеснения по отношение на Казахстан са последиците за ракетите "Союз-5", които са създадени за пускане в един от най-доходоносните сегменти на новата космическа икономика, а именно ниска околоземна орбита.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС