Путин: Невъзможно е съществуването на Русия без суверенитет, ще го укрепим

"Украйна почти нищо не произвежда, всичко внася на аванта", каза руският президент

14.12.2023 | 18:55 Редактор: Толя Стоянова

"Мирът в Украйна ще настъпи тогава, когато Русия постигне целите на своята "специална военна операция", заяви руският президент Владимир Путин.

Той даде традиционната за края на годината пресконференция с въпроси и отговори, наричана "Пряка линия с Владимир Путин". Руските държавни медии съобщиха, че предварително подадените въпроси са били над 1,5 млн.

Путин обясни на руснаците, че икономиката им е достатъчно стабилна и безработицата е спаднала до 2,9%, въпреки международните санкции, конфронтацията със Запада и войната в Украйна.

"Украинският Югоизток винаги е бил проруски. Това са исторически руски територии. Мирът ще настъпи тогава, когато постигнем целите си. Те не се променят. Напомням за какво сме говорили - за денацификация и демилитаризация на Украйна, за неутралния ѝ статут. Това са въпроси, които засягат нашия суверенитет. А съществуването на Русия без суверенитет е невъзможно, главното е той да бъде укрепен", заяви Путин.

Според него икономиката е устояла на санкциите, защото Русия разполага с достатъчен резерв и с консолидация на обществото. Освен това има "нарастващ военен потенциал", за разлика от Украйна.

"Днес Украйна почти нищо не произвежда. Опитват се да запазят нещо, но почти нищо не произвеждат. Всичко внасят, извинете ме за израза, на аванта. Но тази аванта все някога може и да свърши", каза Путин.

Той увери, че не се планира нова военна мобилизация за руснаците, въпреки че бойните действия в Украйна продължават, включително с атаки от въздуха. Украинската отбрана и през изминалата нощ е свалила десетки дронове, повечето насочени към региона на Одеса. Един от тях е нарушил въздушното пространство на НАТО и се е взривил над Румъния.

Съюзниците са реагирали с вдигане във въздуха на румънски изтребители и германски самолети "Юрофайтър Тайфун". Външното министерство в Букурещ излезе с остър протест и настоя за прекратяване на атаките срещу украински пристанища по река Дунав и на безотговорната ескалация от страна на Русия.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен Антинацист
преди 4 месеца
Точно така Владимире!!! Даже много се забавихте, досега трябваше да хванете и осъдите Зеленски и другите предатели, както и да се изгонят НАТО и всички Американски терористи!!! ДЕЙСТВАЙТЕ ПО-БЪРЗО!!! Сигнализирай за неуместен коментар