Путин успокои руснаците: Конфликтът няма да се отрази на живота ви, продължаваме напред

Един от мотивите да се кандидатира за пети мандат - укрепване на суверенитета на Русия

14.12.2023 | 12:40 Редактор: Вяра Димова

Президентът Владимир Путин каза, че Русия може да "продължи напред", въпреки западните икономически санкции и политическата изолация, произтичащи от настъплението ѝ в Украйна, откривайки дългоочакваната пресконференция в края на годината.

Путин се опита да успокои руснаците, че проточилият се конфликт няма да се отрази на живота им, а оценката му дойде, след като миналата седмица той обяви, че ще се кандидатира за пети мандат през март.

"Има достатъчно, за да можем не само да се чувстваме уверени, но и да продължим напред", уточни Путин.

Той заяви, че сред силните страни на страната са консолидацията на руското общество, устойчивостта на финансово-икономическата система и нарастващите възможности на руската армия", но призна, че инфлацията се повишава.

Руският президент отбеляза, че основната му цел за петия му мандат в Кремъл, който ще удължи управлението му до 2030 г., е да "укрепи" суверенитета на Русия.

"Украинският Югоизток – той винаги е бил прорурски. Това са исторически руски територии. Мирът ще настъпи тогава, когато постигнем целите си. Те не се променят. Напомням за какво сме говорили - за денацификация и демилитаризация на Украйна, за неутралния ѝ статут. Това са въпроси, които засягат нашия суверенитет. А съществуването на Русия без суверенитет е невъзможно, главното е той да бъде укрепен", заяви още Путин.

Снимка: БГНЕС