Блинкен: САЩ настояват за защита на журналистите в Газа

През октомври са убити най-малко 63-ма медийни служители

13.12.2023 | 08:32 Редактор: Толя Стоянова
Блинкен: САЩ настояват за защита на журналистите в Газа

"Съединените щати винаги ще настояват за защита на журналистите, отразяващи събитията от Газа по време на конфликта между Израел и бойците на "Хамас", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в писмо до АФП.

В края на октомври АФП и други международни медийни групи се обърнаха към Блинкен с писмо, в което го призоваха да помогне за защита на журналистите на място в Газа, след като няколко от тях бяха убити след началото на бойните действия.

"Съединените щати са подчертавали и ще продължават да подчертават пред Израел и пред всички страни, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства. Ние недвусмислено се обявяваме за защита на журналистите по време на въоръжен конфликт и скърбим за тези, които са били убити или ранени", пише Блинкен.

Според Комитета за защита на журналистите от началото на войната между Израел и палестинската войнствена групировка "Хамас" през октомври са убити най-малко 63-ма журналисти и медийни работници - 56 палестинци, четирима израелци и трима ливанци.

АФП и другите медийни групи призоваха Блинкен да помогне за евакуирането на техни служители от Газа, докато Израел бомбардира територията в отговор на нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което по израелски данни загинаха 1200 души и бяха взети около 240 заложници, предаде БГНЕС.

На 9 октомври Израел наложи пълно затваряне на границите на територията.

"Продължаващото безопасно преминаване на американски граждани и чужденци от Газа остава наш основен приоритет и ние работим с Египет, ООН и Израел, за да улесним възможността им да напуснат Газа безопасно", пише Блинкен.

Снимка: БГНЕС