Съдът в Русия забрани ЛГБТ движението и го обяви за екстремистко

Заседанието се проведе при закрити врата

30.11.2023 | 17:20 Редактор: Искра Ангелова
Съдът в Русия забрани ЛГБТ движението и го обяви за екстремистко

Върховният съд на Русия призна ЛГБТ движението за екстремистко и забрани дейността му в страната, съобщи ТАСС. Решението бе взето по искане на министерство на правосъдието. То подлежи на незабавно изпълнение.

Заседанието на руския Върховен съд се проведе при закрити врата поради наличието на секретни материали по делото. Представители на ответника не се явиха в съда, посочва ТАСС. На съда бяха необходими около четири часа, за да се запознае с представените от министерството на правосъдието доказателства.

В иска бе отбелязано, в дейността на движението на територията на Руската федерация са установени различни признаци и прояви на екстремистка насоченост, включително подбуждане към социални и религиозни раздори, припомня БТА.

През 2013 г. Русия прие първия закон, ограничаващ правата на ЛГБТ+ общността, припомня Асошиейтед прес. Известен като "закон за гей пропагандата", той забранява всякакво публично одобрение пред непълнолетни на "нетрадиционни сексуални отношения". Конституционните реформи, прокарани през 2020 г. от президента Владимир Путин с цел удължаване на управлението му с още два мандата, включват и разпоредба за забрана на еднополовите бракове.

Снимка: БГНЕС