Русия ограничи драстично правата на хората от ЛГБТ общността

Новите мерки ще доведат до още по-голяма дискриминация на хомосексуалистите в страната

25.11.2022 | 08:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия ограничи драстично правата на хората от ЛГБТ общността

Руската Държавна дума прие промени в закона срещу така наречената "ЛГБТИ-пропаганда" в страната. Той забранява "нетрадиционните сексуални отношения", с което Русия ограничава драстично правата на хомосексуалните и ЛГБТИ-хората в страната.

Новите поправки разширяват действието на стария закон, приет през 2013 година, забраняващ "хомосексуалната пропаганда", насочена към непълнолетни лица. Сега това вече е забранено и за възрастните. Така разпространяването на информация за ЛГБТИ в рекламите, медиите, включително онлайн изданията, в книгите, филмите и театъра вече ще се санкционира. 

В същото време се разширява и списъкът с информациите, които са забранени за разпространение сред деца и младежи, например такава, която може да ги накара да си сменят пола.

Нарушителите на новите мерки ще бъдат санкционирани с високи глоби: до 200 хиляди рубли (около 3200 евро) за граждани, и до 5 милиона рубли (80 хиляди евро) за фирми и организации. Ако нарушителите са чужденци, те могат да бъдат задържани и да прекарат 15 дни в ареста, както и да бъдат екстрадирани от страната.

Законът сега трябва да бъде одобрен и от Горната камара на руския парламент и да бъде подписан от президента Владимир Путин, пише DW. Активисти предупреждават от месеци за подготвяното затягане на законодателството срещу ЛГБТИ и предупреждават, че новите мерки ще доведат до още по-голяма дискриминация на хомосексуалните хора в Русия.

Загриженост изразиха също и две професионални общности – книгоиздателите и филмовите дейци. Те посочват, че под ударите на закона могат да попаднат и руски класици, например Владимир Набоков с романа си "Лолита". От едно издателство пък посочиха, че дори само споменаването на определени исторически факти може да се третира като нарушение на закона.

Снимка: БГНЕС