Появи се сериозен проблем пред търговията на Русия с петрол

Изпитва трудности с превалутирането на доставките

28.11.2023 | 14:57 Редактор: Ивета Велева
Появи се сериозен проблем пред търговията на Русия с петрол

От десетилетия щатският долар е основна валута при търговията с петрол и също толкова дълго се търси алтернатива от държавите, които искат да се противопоставят на доминацията на САЩ. Но този процес засега изглежда невъзможен заради трудностите при конвертирането, а и по политически причини, допълва агенцията.

Проблемите се виждат в пълна степен от Русия - доходоносната търговия с петрол беше подложена на санкции от Запада, след като започна война в Украйна. Москва преориентира пазарите си - насочи петрола на изток, но това я изправи пред трудности с превалутирането на доставките, пише още в материала, част от който е подготвен на територията на Русия, тоест е съобразен с цензурата за военната тематика.

Източници на Ройтерс коментират, че проблемите за Москва започнаха през юли, когато Индия - най-големият пазар на руските доставчици на петрол през морски терминали (около 60%), поиска да плаща в рупии за руския петрол и доставките намаляха съществено. Руските търговци не искат плащания в индийската валута, защото имат неофициални насоки от Руската централна банка, че рупиите няма да бъдат приети, твърди Ройтерс.

Причината е, че Индия насърчава харченето на рупии основна на нейна територия и има наказателни обменни курсове за конвертиране, които понякога надхвърлят 10% от сумата.

Русия има малка възможност да използва рупии, тъй като вносът от Индия е много ограничен. По тази причина и компаниите отказват да приемат плащането в рупии, които не могат да обменят. Централната банка на Русия не е отговорила на запитването за коментар, изпратено от Ройтерс.

Източници от търговските среди твърдят, че през август две големи руски петролни компании са заплашили да отклонят танкерите си, превозващи около 1 млн. тона руски петрол за Индия към други дестинации, ако получат плащания в рупии. Тогава е намерено компромисно решение за плащания в китайски юани, хонгконгски долари и дирхами (Обединени арабски емирства), категорични са голям брой източници от валутния пазар на Русия. 

Четете по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС


5
5 rate up comment rate down comment 4
Гатьо
преди 5 месеца
Добре де, не виждам къде е проблема. Руснаците не искат рупии, искат юани и ги получават, тоест не изпитват никакви затруднения. А искат юани, защото от Китай могат да си доставят всичко. С две думи, правят контра на долара, защото са втори или трети петролен износител, което е огромно количество петрол, което не зависи по никакъв начин от санкции, западни банки и техни комисионни, тоест губещият е Америка и Западна Европа, които си доставят руски петрол, но вече доста оскъпен заради посредницит Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 4
555
преди 5 месеца
Мда...... Доживяхме вече, търговията с нефт да се плаща с всякакви други валути, но не и с долари Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 13
Иванов
преди 5 месеца
Аз казах и преди,казвам и сега.тоя Брикс ще се провали и ще умре преди да се е родил,санкциите може бавно да дават резултат но го дават и ще го дадат след време няма как трябва да се почака още ония руски *** имат огромни ресурси но когато се притискат отвсякъде даже и приятелските им държави ще им сложат прът в спиците Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
^^©
преди 5 месеца
Проблемът с рупиите всъщност е в това, че когато руснаците пожелаят да купят някаква стока от Индия, индийците казват, че не могат да я предоставят, защото е от особено важно значение за страната. И това го правят за всяка стока... Сигнализирай за неуместен коментар
1
15 rate up comment rate down comment 6
Оня
преди 5 месеца
Най-после истината за "дедоларизацията" лъсна. Сигнализирай за неуместен коментар