Защо петролът продължава да поевтинява?

Търговците очакват отложената среща на ОПЕК+ тази седмица

27.11.2023 | 11:55 Редактор: Ивета Велева
Защо петролът продължава да поевтинява?

Петролът поевтиня за четвърти ден, тъй като търговците очакват отложената среща на ОПЕК+ тази седмица, а на финансовите пазари като цяло се наблюдава тенденция на намаляване на риска.

Световният бенчмарк "Brent" падна под 80 долара за барел, след като отстъпи с 2,3% през последните три сесии, а "West Texas Intermediate" се движеше около 75 долара. Суровият петрол поевтиня заедно с акциите в началото на седмичната търговия, като данните показаха, че печалбата на китайските промишлени предприятия е нараснала с много по-бавни темпове през октомври, подчертавайки рисковете пред растежа в най-големия вносител на суров петрол в света.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябваше да отложи критичната среща за вземане на решение относно политиката на предлагане с четири дни до 30 ноември на фона на спор относно квотите. Последната слабост на цените на фючърсите на суровия петрол дойде въпреки проучване на Bloomberg сред търговци и анализатори, което показа, че около половината очакват групата да предприеме допълнителни мерки за затягане на пазарните условия.

Сортът "Brent" поевтиня с почти една пета от най-високата си стойност в края на септември заради увеличеното предлагане от страни извън ОПЕК+ и отслабващата рискова премия за войната между Израел и "Хамас". По-рано този месец Международната агенция по енергетика прогнозира, че през следващата година пазарът отново ще се върне към излишък.

Пазарните показатели сочат отслабване на условията. С предът за незабавна доставка на WTI - разликата между двата най-близки договора - е 25 цента за барел в състояние на контанго - пазарен модел, при който спот цените се търгуват с отстъпка спрямо фючърсите. Преди месец разликата беше 84 цента за барел в условията на обратно контанго. 

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 1
Дедо Йоцо
преди 5 месеца
А защо у нас продължава да поскъпва???От много акъл???? Сигнализирай за неуместен коментар