Петролът свършва и в Персийския залив вече разработват план "Б"

Саудитска Арабия се стреми да генерира 50% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

23.11.2023 | 16:58 Редактор: Тодор Петров
Петролът свършва и в Персийския залив вече разработват план

Резервите от изкопаеми горива като нефт и газ досега представляваха гаранция за богатството на страните от Персийския залив. Но заради световния преход към възобновяеми енергийни източници регионът е изправен пред сериозни икономически предизвикателства.

Затова и държавите от региона сами започват да се отдръпват от изкопаемите горива. В Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Катар в момента се изграждат едни от най-големите в света електроцентрали за възобновяема енергия.

Саудитска Арабия се стреми да генерира 50% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 година. От ОАЕ желаят да достигнат дял от 44% възобновяеми източници до 2050 година.

В момента обаче ОАЕ и Саудитска Арабия се нареждат сред 15-те най-големи замърсители с въглероден двуокис - заедно с останалите страни от Персийския залив - Бахрейн, Оман, Кувейт и Катар. Водещ в класацията е Катар, който отделя 35,6 тона въглероден двуокис на глава от населението. Само за сравнение - в Германия това количество е малко над 8 тона.

През 2020 г. Саудитска Арабия е била четвъртият най-голям потребител на петрол в света и шестият консуматор на природен газ. Така на Рияд му остават по-малки количества за доходоносния износ на изкопаеми горива.

Независимо от последиците от климатичната криза, очаква се търсенето на петрол да продължи да нараства до около 2040 година. Когато обаче в крайна сметка то спадне за постоянно, всяка останала неизползвана в земята капка петрол ще представлява пропусната възможност за печалба за страните производителки.

Опитвайки се да продължат износа на изкопаеми горива, ограничавайки същевременно риска от увреждане на климата, държавите от региона се съсредоточават върху процеса, известен като улавяне и съхранение на въглероден двуокис (CCS), пише DW.

При него се улавят емисиите въглероден двуокис, които се преместват под земята, или се използват за направата на продукти. Междуправителственият панел за климатични промени (IPCC) към ООН предупреди, че ограничението на глобалното затопляне до 1,5 градуса няма да успее без технологията за улавяне и съхранение на въглеродния двуокис.

Други страни от Персийския залив се опитват да копират модела на Дубай, където изкопаемите горива представляват само около 5% от приходите. Лъвският пай в емирството за момента идва от туризъм, заможни имигранти и инвеститори.

Снимка: БГНЕС