Рекорден брой танкери на път за САЩ, които изпомпват суров петрол повече от всякога

Икономическият растеж в Европа намали търсенето на дизелово гориво и нафта

07.11.2023 | 11:03 Редактор: Вяра Димова
Рекорден брой танкери на път за САЩ, които изпомпват суров петрол повече от всякога

Цената на петрола се понижи, тъй като несигурните перспективи за търсенето и новите съмнения дали Федералният резерв е приключил със затягането надделяха над ефекта от удължаването на съкращенията на доставките от Русия и Саудитска Арабия.

Глобалният бенчмарк Brent падна под $85 за барел във вторник, докато West Texas Intermediate беше близо $80. Водещите страни в ОПЕК+ обявиха през уикенда, че ще удължат ограничаването на повече от 1 милион барела на ден до края на годината. По-широките финансови пазари се понижиха, след като служител на Фед каза, че е твърде рано да се обяви победа над инфлацията.

Суровият петрол се бори да намери посока, след като загуби премията след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, като конфликтът все още не застрашава доставките от Близкия изток, източникът на около една трета от петрола в света. Саудитска Арабия и Русия поддържат здрав контрол върху доставките пред лицето на нестабилната перспектива за търсене, особено в Китай, най-големият вносител, и Европа.

"Пазарът напълно отхвърля всеки риск от смущения, идващи от повишени геополитически рискове", каза Даниел Хайнс, стоков стратег в ANZ Group Holdings Ltd. 

Слабият икономически растеж в Европа оказва влияние върху производството, намалявайки търсенето на дизелово гориво и нафта, според Wood Mackenzie Ltd.

Рекорден брой супертанкери се движат към САЩ, за да товарят петрол, тъй като собствениците на кораби се стремят да се възползват от увеличаването на износа на суров петрол от страната.

Потокът от кораби илюстрира променящия се енергиен пейзаж, тъй като САЩ изпомпват повече суров петрол от всякога, а Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се стремят да подкрепят пазара с ограничаване на доставките. Износът на суров петрол от САЩ се е увеличил тази година, показват правителствени данни.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: архив, БГНЕС