САЩ се презапасяват с петрол и цените падат въпреки напрежението в Близкия изток

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,4 млн. барела

26.10.2023 | 10:07 Редактор: Толя Стоянова
САЩ се презапасяват с петрол и цените падат въпреки напрежението в Близкия изток

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали, изтривайки част от постигнатите ден по-рано повишения, когато цените се увеличиха заради напрежението в Близкия изток. Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 23 цента, или 0,26%, до 89,90 долара за барел, а цената на  фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 18 цента, или 0,21%, до 85,21 долара за барел. И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% в сряда, но отстъпиха, след като Израел се съгласи да отложи очакваното нахлуване в Газа засега.

"Движенията на петролните пазари са свързани предимно с войната между "Хамас" и Израел", коментира пазарният анализатор в CMC Тина Тенг.

Инвеститорите също разгледаха и данните за запасите от суров петрол в САЩ, които отчетоха ръст, а това е признак за слабо търсене. Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,4 млн. барела през последната седмица до 421,1 млн. барела, според Администрацията за енергийна информация, надхвърляйки увеличението от 240 хил. барела, предаде Ройтерс.

"Пазарите остават волатилни, тъй като опасенията за Близкия изток ту се засилват, ту отслабват, но основните фундаментални показатели са сезонно по-слаби от очакваното, като търсенето на продукти в САЩ е изненадващо слабо", заявиха анализатори на Citi.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС